Kövess minket
  /  Egyéb kategória   /  Útnak indultak az Erdei Vándorok

Útnak indultak az Erdei Vándorok

Bemutatkozik a börzsönyi útvonal egyik állomása, a Kútbereki Turistaház

Budapest, 2018. június 25. – Az iskolai szünet kezdetén elindultak az első csoportok az Erdei Vándortábor Program útvonalain. Száznál is több csoport, közel háromezer diák és pedagógus jelentkezett idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett egyhetes túrákra, amelyek a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeivel ismertetik meg a diákokat.

Az iskolai szünet kezdetén elindultak az első csoportok az Erdei Vándortábor Program útvonalain. Száznál is több csoport, közel háromezer diák és pedagógus jelentkezett idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett egyhetes túrákra, amelyek a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeivel ismertetik meg a diákokat.

Az Erdei Vándortáborok 2018-as szezonját június 21-én nyitotta meg hivatalosan is Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, és Nagy János állami földekért felelős helyettes államtitkár. Az eseményre a börzsönyi útvonal egyik táborhelyén, az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő Kútbereki Turistaszálláson került sor, ahol egyben az erdőgazdaság által felújított szállásépületet is bemutatták a nagyközönségnek.

Az Erdei Vándortábor Program egyes útvonalain hét nap alatt 60-80 kilométert tesznek meg a felsős és középiskolás diákokból álló csoportok. A szervezők a szállás és az étkezések biztosításával, az útvonalak kijelölésével segítik a kísérő tanárok munkáját. Az 5 útvonalon összesen 350 kilométernyi utat jelöltek ki, és 18 táborhelyet létesítettek, ahol jellemzően tábori ágyakkal berendezett sátrakban szállnak meg az egymást követő csoportok, és tisztálkodási, valamint a legtöbb helyen áramvételi lehetőség is az Erdei Vándorok rendelkezésére áll. Minden útvonalon kulturális és erdei iskolai programokon is részt vesznek a diákok, hiszen a vándortáborok célja az egészséges kikapcsolódás biztosításán túl a magyar tájak értékeinek bemutatása is.

 

A Vándortábor Programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda indította útjára 2017-ben, hogy kormányzati támogatással segítsen újraéleszteni a már-már eltűnő vándortáborozási hagyományokat. A vízi és a kerékpáros lehetőségek mellett a hagyományos gyalogos, erdőben zajló vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, a helyi erdőgazdaságok – a Bakonyerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. – aktív szakmai közreműködésével. A program részeként az elmúlt egy év alatt mintegy 700 pedagógus végezte a el a gyalogos vándortábor-vezető továbbképzést, hogy megfelelően felkészülve vághassanak neki diákjaikkal a magyar erdőknek.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (Forrás Ipoly Erdő Zrt.)

Az Erdei Vándortábor börzsönyi útvonala a hegység északi felén halad, tudatosan nem a frekventált Dunakanyar felőli részen, vagy az ugyancsak népszerű Magas-Börzsönyben, hiszen a vándortáborozók így a Börzsöny rejtettebb, vadregényesebb arcát fedezhetik fel.

Az Erdei Vándortábor program 2017-es induló évében a táborok technikai alapjainak lefektetése során, a gyermekek és kísérőik kényelmének érdekében, a táborhelyeket főként a már meglévő erdőgazdasági infrastruktúrára alapozták, erdei iskolák, erdészházak bevonásával. Ilyen a megnyitó alkalmával bemutatott helyszín is, a felújított és új funkciót kapott egykori érsekségi erdőőri ház, a Kútbereki Turistaház is, a nagyobb létszámú táborozásra kialakított környezetével együtt. Az eredeti épületet Vaszary Kolos esztergomi érsek építtette 1900-ben őrháznak, ami néhány éve a természetjárás szolgálatába került, és felújítva erdei turistaszállásként, az új tetőtéri rész pedig matracszállásként üzemel.

További fényképek a rendezvényről:

http://www.oee.hu/galeria/9/520

 

További információk az Erdei Vándortábor Programról:

www.facebook.com/ErdeiVandor

Hogyan készüljünk az Erdei Vándortáborokra? – ismeretterjesztő videó

 

További információ a Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhelyről:

http://www.erdeihazak.hu/bakancsszallasok/kutberek