Kövess minket
  /  Egyéb kategória   /  Megnyílt a jelentkezés a nyári Erdei Vándortáborokra!

Megnyílt a jelentkezés a nyári Erdei Vándortáborokra!

Elindult a jelentkezés az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortáborokra, ahol a nyár során felsősök és középiskolások csoportjai indulhatnak egyhetes túrákra a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben. A júniustól augusztusig tartó táborozási időszakra a www.erdeivandor.hu oldalon lehet jelentkezni a megfelelő időpont kiválasztásával. A 17-40 fős csoportokat elsősorban oktatási intézmények és civil szervezetek vezetésével várják, de bárki szervezhet csoportot, aki a megfelelő létszámot és egy képzett kísérő jelenlétét biztosítani tudja.

 

Az iskolások egységesen 25.000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a táborokban, ami tartalmazza az egyhetes teljes ellátást, a szállást és a táborokhoz tartozó egyéb programok belépődíjait. A csoportok minimális létszáma 15 diák és 2 felnőtt kísérő, akikből legalább egy kísérőnek rendelkeznie kell gyalogos vándortábor-vezető képesítéssel. A képzést végzett kísérők a táboroztatásért ráadásul heti 100.000 forintos táborvezetési díjban részesülnek. A regisztráció és a jelentkezés pontos menete bővebben a https://www.erdeivandor.hu/jelentkezesi-felhivas oldalon olvasható.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés a vándortáborokban: a fenntarthatóságra és a szelektív hulladékgyűjtésre külön hangsúlyt fektettek a szervezők, az erdészeti erdei iskolák pedig szemléletformáló programokat kínálnak az iskolásoknak. Az „Év legzöldebb heteként” meghirdetett táborokban elsődleges cél a csomagolásmentességre törekvés és a műanyag hulladék minimalizálása, aminek érdekében a szervezők mindenkinek előkészítenek a napi élelem tárolására szolgáló vászontáskát és kulacsot tartalmazó „zöld csomagot”. A gyermekek így a kirándulás során nem csak megismerik környezetüket, a természeti és kulturális értékeket, de vigyázni is megtanulnak rá.

 

Az útvonalak kialakítása az állami erdőgazdaságok – a Bakonyerdő Zrt., az Egererdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. – aktív közreműködésével valósult meg, akik külön útvonalfelelősök kijelölésével könnyítik meg a szervezést, a zökkenőmentes lebonyolítást, a biztonságos táborozást, valamint a kapcsolattartást. Az Erdei Vándortáborok így 5 útvonalon, 350 kilométeren, 500.000 lépésen át biztosítanak felejthetetlen élményeket, végtelen kalandot és kikapcsolódást a természetben.

A helyszín kiválasztásának megkönnyítése érdekében az öt útvonalról hangulatvideók is készültek, amik az https://www.erdeivandor.hu/utvonalak/ oldalon érhetőek el az egyes útvonalakra történő kattintás után.

Az idei évben ráadásul új útvonalak is kiépülnek, így az első tesztek után hamarosan teljes kapacitással működhetnek majd a Zemplén és a Vasi-hegyhát felfedezésével kecsegtető vándortáborok. Ezeken az útvonalakon, ahol szintén állami erdőgazdaságok, az Északerdő Zrt. és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. működnek közre a lebonyolításban, a táborhelyek és az útvonalak kialakításával, a szolgáltató partnerek bevonásával kezdődött meg szervező munka.

 

Ugyancsak megnyílt a jelentkezés a Vándortábor Program másik két elemére, a Vízi és a Bringás Vándortáborokra is. A vándortáborokkal kapcsolatos összefoglaló információk a vandortabor.hu oldalon találhatóak.

A Vándortábor Program megvalósítását az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatja.