Bejelentkezés

Friss hírek


Már nyárias hangulatban zajlanak a pedagógus továbbképzések

'18. április 17.

Harmincfős csoportokban, hirtelen jött jó időben, jó hangulatban és eredményesen zajlanak a „gyalogos vándortábor-vezető” pedagógus továbbképzések gyakorlati foglalkozásai. Az Erdei Vándortábor Program keretében 2017-ben már 400 pedagógus végezte el sikerrel a tanfolyamot, amit idén tavasszal ismét 300-an kezdtek el. A Testnevelési Egyetemen tartott márciusi képzési napokon a táborszervezés és -vezetés elméleti részével és az egészségügyi tudnivalókkal ismerkedtek meg a résztvevők. Ezt követően május közepéig 10 csoportra osztva történik a gyakorlati ismeretek elsajátítása. A tananyag jelentős részét képezik a tájékozódási ismeretek, amik hangsúlyosan szerepelnek a vizsgafeladatban is. Fontos emellett a környék természeti értékeinek megismerése, és a megismertetésüket szolgáló módszerek elsajátítása. A tanfolyam érdekes színfoltja az erdőpedagógiai módszereket bemutató óra, amikor a természetben történő játékos tanítás és kikapcsolódás lehetőségeit ismerhetik meg a tanfolyam résztvevői.

A gyakorlati képzésnek az erdészeti erdei iskola hálózatba tartozó intézmények adnak otthont, amelyek évente mintegy nyolcvanezer gyereket fogadnak programjaikon. Több helyszínt a nyári Erdei Vándortábor Program útvonalai is érintenek, így a tanfolyamon résztvevő pedagógusok konkrétan megismerkedhetnek a majdani táborozási helyekkel.

A képzés célja, hogy az erdei vándortáborok és kirándulások lebonyolításához megfelelő biztonságot adjon a pedagógusoknak és a gyermekeiket rájuk bízó szülőknek egyaránt. A megszerzett ismereteket a tanárok nemcsak az Erdei Vándortábor Program során, hanem akár egy-egy hétvégi iskolai kirándulás alkalmával is kamatoztathatják.