Kövess minket
Image Alt

Erdei és vízi vándortábor a Dél-Zalában

CSOMAGSZÁLLÍTÁS

van

NEHÉZSÉG

Közepes

HOSSZ

gyalogosan: ~40-50 km evezve: ~30 fkm

Különleges kombinált tábor azoknak, akik nem csak gyalogos túrán ismerkednének a zalai tájjal és erdőkkel, hanem a Murán evezve is felfedeznék a folyó és a vízpart élővilágát. A kis zalai falvakat körülölelő erdők változatos élővilága és domborzata, a Mura érintetlen környezete sok érdekességet tartogat. Sétálhattok közel 200 éves bükkösben, felfedezhetitek az erdőben a Déli Védelmi Rendszer (a magyar Maginot-vonal) különleges építményeit, meglátogathatjátok a fák közt megbújó kápolnákat, utazhattok az ország leghosszabb erdei vasútján és bejárhatjátok a Budafai Arborétum ösvényeit. Raft csónakkal evezve megismerhetitek a Mura különleges élővilágát és kipróbálhatjátok a fazekasok és aranymosók mesterségét.

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás

Táborhelyek

1-2. éjszaka: Csömödéri Turistaszálló – A Zalaerdő Zrt. turistaháza
(emeleteságyakkal berendezett szobák, zuhanyzós fürdőszobák, közösségi tér, áramellátás)

3. éjszaka: Budafai Arborétum – Nomád táborhely
(telepített sátortábor, korlátozott tisztálkodási lehetőség, korlátozott áramvételi lehetőség, gyenge mobil térerő)

4-6. éjszaka: Molnári – Vízitúra táborhely
(telepített sátortábor, áramellátás biztosított, zuhanyzási lehetőség, Wifi)

Létszámkorlátok és jelentkezési feltételek:

A különleges folyószakasz miatt a Dél-Zala vándortábor útvonalon egyedi létszámkorlátok vannak:

  • minimális csoportlétszám: 15 diák + 2 kísérő
  • maximális csoportlétszám: 22 diák + 3 kísérő

Minden csoportban kell lennie legalább egy gyalogos vándortábor-vezető képesítéssel rendelkező pedagógusnak. A vízi szakaszon szakképzett vízitúra-vezetők kísérik a csoportot, így a vízi vándortábor-vezető képzés elvégzése nem kötelező.

Heti program:

1. nap:

Érkezés Csömödér-Páka vasútállomásra, ahonnan rövid sétával lehet eljutni a Csömödéri Turistaszállóhoz.

Délutáni programként a Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola különleges „bunkertúrájára” indultok, majd az érdeklődők megnézhetik Öveges József professzor Emlékházát Pákán.

Napi útvonalhossz: 7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 32/32 m

2. nap:

Reggeli és a hideg csomagok kiosztása után indulhat a választott túra.

2A túra: Vétyemi Ősbükkös (19 km)

Különleges erdei élmény, amiért érdemes megmászni néhány dombot. A Csömödéri Turistaszállótól a piros kereszt turista jelzés mentén haladva juttok a Háromszenteki kápolnához, ahol kicsit megpihenhettek. Innen a piros sáv jelzést követve haladtok Vétyempusztán keresztül a Vétyemi Ősbükkösig, ahol a közel 200 éves fák között értek az Ősbükk pihenőhöz, majd visszasétáltok a szálláshoz.

Napi útvonalhossz: 17 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 376/376 km

2B túra: Szécsisziget

Aprócska falu, különleges történetek, sok látnivaló.

A Csömödéri Turistaszállótól a Háromszenteki kápolna érintésével, hegyi pincék között juttok el Szécsiszigetre. Látogassatok el a Kerka Vízimalomba, nézzétek meg a közelében legelő bivalyokat és esetleg az Andrássy-Szapáry kastélyt is. Visszafelé haladhattok a Szécsiszigetet Csömödérrel összekötő, kis forgalmú aszfaltos út mentén.

Napi útvonalhossz: 15 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 188/188 km

2C túra: 2 kápolna

A szállástól először a Háromszenteki kápolnához indultok. A pákai hegyi pincéktől Szécsisziget felé haladtok a piros kereszt jelzésig, ami elvezet a XIII. században épült Mároki kápolnához, majd visszatértek Csömödérbe.

Napi útvonalhossz: 12 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 182/182 km

3. nap

Reggeli és csomagolás után a Csömödéri Állami Erdei Vasúttal indultok Kistolmács irányába.

3A túra: Bázakerettye-Budafa

Bázakerettyén – jó idő esetén – lehetőség van kipróbálni a termálfürdőt, majd innen túrázva juthat el a csoport a Budafai Arborétumban felállított nomád táborhoz.

Napi útvonalhossz: 6 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 141/172 km

3B túra: Kistolmács-Budafa

Az erdei vasút megállójától körbe sétálhatjátok a kistolmácsi tavat, a kijelölt szabadstrandon megmártózhattok, majd a Kozár-forrás vizével tölthetitek fel kulacsaitokat mielőtt elindultok Budafára.

Napi útvonalhossz: 6 km

Napi szintemelkedés/lejtés: 165/151 km

4. nap

Reggeli után van időtök egy 2,5 km-es sétára az arborétumban, mielőtt busszal indultok Letenyére a Mura folyóhoz, ahonnan vízen folytatódik a program.

A személyi iratok ellenőrzése, a balesetvédelmi- és evezéstechnikai oktatás után megkapjátok a mentőmellényeket, közösen teszitek vízre a raft csónakokat, majd 15 fkm megtétele után éritek el a Molnáriban kiépített táborhelyet. (Érvényes személyi igazolvány kötelező a programon, ugyanis a Mura határfolyó)

Az evezős programok elmaradnak, ha az időjárás vagy a Mura folyó vízállása nem teszi lehetővé a program biztonságos megtartását.

5. nap

Reggeli és a hidegcsomag kiosztása után vízre szálltok.

Molnáritól Őrtilosig 14 fkm-t evezhettek, közben zátonyokon és szigeteken kikötve kipróbálhatjátok az aranyász mesterséget (aranymosás). Őrtilósból vonattal juttok vissza Murakeresztúrba, ahonnan 4,2 km séta vár rátok a táborig.

Az evezős programok elmaradnak, ha az időjárás vagy a Mura folyó vízállása nem teszi lehetővé a program biztonságos megtartását.

6. nap

Reggeli után gyalogos túra Murakeresztúrra, ahol megismerhetitek és kipróbálhatjátok a fazekasmesterséget. A távolság oda-vissza 11 km. A munkátokat ajándékként haza is vihetitek. A táborba visszatérve közösen készítitek el a bográcsos vacsorát, és ha van kedvetek bejárhatjátok a közeli tanösvényt is, ami 4,2 km.

Az evezős programok elmaradnak, ha az időjárás vagy a Mura folyó vízállása nem teszi lehetővé a program biztonságos megtartását.

7. nap

Reggeli és a hidegcsomag kiosztása után indulás haza.

Választható indulási napok: 

Csütörtök Vasárnap
2024. június 20. 2024. június 23.
2024. június 27. 2024. június 30.
2024. július 4. 2024. július 7.
2024. július 11. 2024. július 14.
2024. július 21.
2024. július 25. 2024. július 28.
2024 augusztus 1. 2024. augusztus 4.
2024. augusztus 8. 2024. augusztus 11.

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás