Kövess minket
Image Alt

Erdei vándortábor a Mátrában

CSOMAGSZÁLLÍTÁS

van

NEHÉZSÉG

Nehéz

HOSSZ

~59-69 km

2020-tól új útvonalon, északról a déli lejtők felé haladva ismerhetjük meg a Mátra vadregényes táját. Utunk során számtalan természeti, földtani és történelmi emlékhely mellett haladunk el. Többek között felkeressük a Tar melletti csevice kutat, a Fenyvespusztai Arborétumot, Vidróczki betyár barlangját, az ágasvári Óvárat, és ha még bírjuk erővel, akkor, az ország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre is ellátogathatunk.

A felső-mátrai festői falvak helytörténeti kiállításain bepillanthatunk a Mátra múltjába, hagyományos mesterségeibe, majd a sástói Adrenalin Parkban tehetjük próbára bátorságunkat.

Vándorutunk utolsó napján kisvonatozással búcsúzunk a mátrai erdőrengetegtől. A közel egy órás zakatolás után levezetésképp érdemes benézni a gyöngyösi végállomás szomszédságában lévő Mátra Múzeumba.

Mátra – Erdei Vándor útikalauz (2023.)

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás

Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Tar, Cseresznyés-torok (GPS koordináta: 47.938368, 19.799107)

(Nomád sátortábor.  Hidegvizes fürdési lehetőség van, vezetékes víz nincs, vezetékes áram nincs,  wifi nincs, mobil térerő korlátozottan, értékmegőrző konténer biztosított.)

3-4. éjszaka: Rudolf-tanya, Parádsasvár (GPS koordináta: 47.919416, 19.946862 )

(Nomád sátortábor. A táborhelyen értékmegőrző faház és mobil WC biztosított, térerő korlátozottan.  A táborhelytől kb. 300 m-re, a Rudolf-tanyán kijelölt apartmanházában van meleg vizes fürdési lehetőség, vezetékes vízvételi lehetőség és vezetékes áram.)

5-6. éjszaka: Gyöngyössolymos, Szalajka-tisztás (GPS koordináta: 47.884608, 19.914614)

(Nomád sátortábor. Hidegvizes fürdési lehetőség van, vezetékes víz nincs, vezetékes áram nincs, az áramvételi lehetőség a táborhelyen lévő filagóriában napelem rendszerrel biztosított, wifi nincs, mobil térerő korlátozottan, értékmegőrző konténer biztosított.)

Heti program:

1. nap:

Könnyű gyalogtúra a tari vasútállomástól Fenyvespuszta irányába. A vándorút első helyszínén érdemes felkeresni Pokoljáró Tar Lőrinc udvarházának romjait vagy a falu határában lévő Buddha Park – Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot. A faluból tovább haladva megkóstolhatjuk a Felső-Csevice-forrás savanyú, ámde gyógyító vizét. A Cseresznyés-torokban lévő táborhelyen lehetőség van erdei iskola foglalkozásra (előzetes regisztráció alapján) és a Tuzson Arborétum megtekintésére.

Ingyenes program: Fenyvespusztai Erdészeti Erdei iskola foglalkozás és Tuzson Arborétum látogatás (2024.05.31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Napi útvonalhossz: 5,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 168/6 m

2. nap:

Vándorutunk körtúrával folytatódik Mátrakeresztes irányába. Túránkon Ágasvár aljából kanyarodunk délkelet felé és leereszkedünk a felejthetetlen Csörgő-szurdokba.  A települést elérve a falumúzeumban megismerhetjük a vidék híres mesterségét, a fakanálkészítést. A falutól délre felkereshetjük a híres mátrai betyár, Vidróczki barlangját, a közelben található vízeséseket és a Lyukas-követ. Visszaúton az erdőben elhaladunk az Óvár mellett, ahol még néhol kivehetők a régi vár sáncai, kőfalai.

Ingyenes program: Fakanálmúzeum (2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Napi útvonalhossz: 15,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 656/661 m

3. nap:

Reggel Rudolf-tanya felé vesszük az irányt, ami egyben az új táborhelyünk is. Az útvonalunkon jelentős emelkedők várnak ránk, főleg, ha kitérünk Ágasvár magaslatához. A megfáradt vándorok cserébe megpihenhetnek az ágasvári turistaháznál, Galyatetőn a kilátónál vagy a turistaháznál és gyönyörködhetnek a csodás kilátásban.

Napi útvonalhossz: 17,81 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 777/497 m

Ingyenes program: Galya-kilátó megtekintése.  (2024.05.31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

4. nap:

Pihenőnap. Ezen a napon több helyi program közül lehet választani, előzetes bejelentkezés alapján.  A csoportok kézműves és íjász foglalkozásokon vehetnek részt. Éjszakára pedig élménydús csillagászprogramot ajánljuk.

Ingyenes program: foglalkozások, kilátó látogatás, csillagászprogram (2024.05.31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Táv, emelkedés, lejtés a programtól függően.

5. nap:

Ismét „sátrat bontunk” és az utolsó táborhelyünk felé vesszük az irányt, egészen Szalajka-házig.

Erre a napra több útvonalat ajánlunk.

A-túra: Az üveghutákról is híres Mátraszentimrét Piszkéstetőn és Bőgősréten keresztül is elérhetjük.  Itt a Mátra Ásványház aranymosó programmal várja a kincskereső diákokat. Az izgalmas program után a Mátravasút egykori szárnyvonalán haladunk tovább, érintve a kisvasút Blokkház fa épületét és Bagi Jóska, vadászbalesetben elhunyt erdész sírját.

Ingyenes program: Aranymosó program a Mátra Ásványházban (2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Napi útvonalhossz: 18,67 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 735/581 m

 

B-túra: Ez a túra az útvonal legnehezebb túrája, hiszen megmásszuk az ország legmagasabb csúcsát, a Kékestetőt.  Először a kerékpáros úton visszamegyünk az aszfaltútra, majd az országos kék jelzésen haladunk, egészen a kékesi kilátóig. A csúcson a Mátra legszebb teljes panorámája tárul szemünk elé, amiért megéri megtenni a hosszú, nagy szintkülönbségű utat.

Egy kis pihenő után Kékesről a déli sípályán haladunk tovább a Szalajka-ház irányába.

Napi útvonalhossz: 26,20 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 1069/929

 

C-túra: Egy rövidebb útszakaszon is elérhetjük a Szalajka-házat, ami a Nyesett-vár – Magyarország második legmagasabban fekvő várromja – mellett visz. A rövidebb túra után részt vehetünk a Mátrafüredi Erdészeti Erdei Iskola programján (előzetes regisztráció után) illetve a sátortáborban szabad foglalkozásra is lehetőség nyílik.

Napi útvonalhossz: 8,82 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 172/333 m

 

D-túra:  A Mátraszentimrei Ásványok Háza programot egyik csapatnak sem érdemes kihagyni, melyet a Nyesett-vár mellett húzódó erdei aszfaltúton is megközelíthetünk.

Ingyenes program: Aranymosó program a Mátra Ásványházban (2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Napi útvonalhossz: 22,00 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 701/552 m

6. nap:

A Szalajka-tisztáson lévő táborhelyről indulva is több útvonal között választhatunk:

A-túra: Kékestető innen is elérhető, így aki nem hódította meg tegnap Magyarország legmagasabb pontját, az most megteheti. Felhívjuk a csapatok figyelmét, hogy a Kékestetőre vezető útvonal meredek ösvényeken és csúszós lejtőkön halad. A túrán viszont könnyíthetünk, ha a helyközi buszt is igénybe vesszük.

Az attrakciók látogatása nem ingyenes!

Napi útvonalhossz: 22,32 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 890/888 m

 

B-túra: Sástóra vezet a könnyebb útvonal, ami több erdei tisztáson halad át. Közülük talán a legszebb a Nagy-Halmaj-rét, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Kékestetőre. Sástón az aktív kikapcsolódásé a főszerep, hiszen az Adrenalin Parkban mindenki megtalálja azt a programot, ami igazán felcsigázza!

Az attrakciók látogatása nem ingyenes!

Napi útvonalhossz: 18,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 543/543 m

 

Aki nem kért előző nap erdei iskolai foglalkozást, az a túrázás helyett ezt a programot is választhatja a Mátrafüredi Erdészeti Erdei Iskola erdészeivel.

Ingyenes program: Mátrafüredi Erdészeti Erdei Iskola foglalkozás. (2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

7. nap:

A mátrai vándortábort kisvonatozással zárjuk. A Mátravasút felújított szakaszán a Szalajka-háztól egészen Gyöngyösig utazunk, ahol a végállomás épületének közvetlen szomszédságában található Mátra Múzeumba várják a megfáradt vándorokat. A múzeumi program mellett a város számos egyéb szórakoztató programot kínál pl.: strand, állatkert stb.

Ezen a napon nincs gyalogosan teljesítendő táv.

Ingyenes program: Mátravasút vonalán kisvonatozás, Szalajka-háztól-Gyöngyös állomásig, 1 alkalommal és belépés a Mátramúzeum Természettudományi Pavilonába. (2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Egyéb információ:

Ne feledjük, a mátrai útvonal a legnehezebb útvonal az Erdei Vándortáborok között, ezért ügyeljünk arra, hogy csakis a legszükségesebb dolgokat hozzuk magukkal a túrára.

Választható indulási napok: 

Hétfő Szerda Péntek
2024. június 24. 2024. június 26. 2024. június 28.
2024. július 1. 2024. július 3. 2024. július 5.
2024. július 8. 2024. július 10. 2024. július 12.
2024. július 15. 2024. július 17. 2024. július 19.
2024. július 22. 2024. július 24. 2024. július 26.
2024. július 29. 2024. július 31. 2024. augusztus 2.
2024. augusztus 5. 2024. augusztus 7. 2024. augusztus 9.
2024. augusztus 12.

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás