Kövess minket
Image Alt

Erdei vándortábor a Mecsekben

CSOMAGSZÁLLÍTÁS

van

NEHÉZSÉG

Közepes

HOSSZ

~80 km

Túránk egy izgalmas interaktív kiállítás megtekintésével indul Árpádtetőn. A MecseXplorer kiállítás megismerése után egy rövid Csepel teherautós utazással könnyítjük az első napi túratávot, majd irány a sikondai táborhely. Körtúrát teszünk a vadregényes, patakokkal átszőtt Melegmányi- és a Nagy-Mély-völgyben. A Közép-Mecsek karsztfelszínét magunk mögött hagyva, a mecseki szénmedence rekultivált meddőhányói mellett elhaladva érkezünk meg szálláshelyünkre, Zobákpusztára.  A Mecseki Bányász emlékúton vándorolva érünk fel a Máré-várhoz, majd a Vár-völgyben megbújó erdei strand nyújt számunkra felfrissülést. A Zengőt meghódítva érkezünk meg a Dombay-tó partján fekvő táborhelyünkre. A Pécsváradi Vár és Zengővárkony kultúrtörténeti értékeinek megismerésével zárul vándorlásunk. Az utolsó nap egy pécsi városnézéssel megkoronázható még!

Mecsek – Erdei Vándor útikalauz (2023.)

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás

Táborhelyek

1-2. éjszaka: Sikondai táborhely – Mecsekerdő Zrt. Sikondai Apartmanháza udvarán
(telepített sátortábor, telepített fürdőkonténerek, étkezési lehetőség – közösségi tér az apartmanházban)

3-4. éjszaka: Komló – Zobákpuszta – Nomád táborhely
(telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel)

5-6. éjszaka: Pécsvárad – Dombay-tavi Ifjúsági Tábor
(telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

Heti program:

1. nap:

Az útvonal első állomása a MecseXplorer kiállítás Árpádtetőn. Az erdőpedagógiai program keretében megtekintett kiállítás interaktív eszközök és játékok segítségével komplex módon mutatja be a Mecsek természeti, természetvédelmi, kultúr- és ipartörténeti vonatkozásait. Innen a Mecseki Láthatatlanok szellemét megidéző Csepel D-344-es teherautó platóján utazva tesszük meg a napi táv felét, majd Mánfa érintésével jutunk el Sikondára.

Napi útvonalhossz: 8,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 114/320 m

2. nap:

A Közép-Mecsek egyik legszebb, vadregényes, patakokkal átszőtt területére kalauzol el a melegmányi körtúra. A Kőlyuki-barlang bejáratának felfedezése után a Nagy-Mély-völgy, majd a Melegmányi-völgy csodálatos karsztképződményeivel ismerkedhetünk meg. Túránk az Árpád-kori mánfai templom érintésével vezet vissza Sikondára.

Napi útvonalhossz: 15 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 452/448 m

3. nap:

Szálláshelyünkről a Cserma-tetőn keresztül Budafa irányába indulunk tovább. Rákos-völgyben végighaladva Koszonya-tetőnél érjük el az erdészeti műutat. Kövestető irányába folytatjuk tovább utunkat, elhaladva a mecseki szénmedence rekultivált meddőhányói mellett. Rövid kitérővel a Kövestető-kilátóhoz is eljuthatunk. A kék sáv jelzésen haladva hamarosan megérkezünk szálláshelyünkre, Zobákpusztára.

Napi útvonalhossz: 15 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 445/276 m

4. nap:

Körtúrára indulunk a Hidasi-völgyön keresztül. A Mecseki Bányász emlékúton haladva jutunk el a Máré-várhoz. A geológiai értékeiről nevezetes Vár-völgyben sétálva érünk a magyaregregyi erdei fürdőhöz. Pap-erdő, Szöge-hegy és a Gesztenyés érintésével jutunk vissza szálláshelyünkre. A fürdő utáni útszakasz távolsági busszal is megtehető.

Napi útvonalhossz: 17 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 437/437 m

5. nap:

Zobákpusztáról Püspökszentlászlóra indulunk, ahol megtekintjük a püspöki nyaralót és a csodálatos arborétumát. Innen felkapaszkodunk a Mecsek legmagasabb pontjára és meghódítjuk a 682 m magas Zengőt. A felújított Zengő kilátóból csodálatos kilátás tárul elénk. A Bazsarózsa-tanösvényen végighaladva jutunk el szálláshelyünkre, a Dombay-tó partján fekvő Ifjúsági táborba.

Napi útvonalhossz: 13 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 411/544 m

6. nap:

Szálláshelyünket elhagyva a pécsváradi külső tanyák között, hangulatos kis utakon haladva érünk Zengővárkonyba. Útközben felkeressük Rockenbauer Pál sírját, valamint a Tojásmúzeum és a Szalmakincstár megtekintése során megismerkedünk a hagyományőrzéséről híres kis település néprajzi és helytörténeti értékeivel. A Pécsváradi Várban tárlatvezetés keretében ismerkedünk meg a vár múltjával és jelenével.

Napi útvonalhossz: 11 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 186/186 m

7. nap:

Szálláshelyünkről a tó mellett elhaladva, 1 km-es gyaloglással jutunk el a Tanya csárdánál lévő buszmegállóhoz, innen távolsági busszal utazunk vissza Pécsre. Amennyiben idő engedi, lehetőség van hosszabb-rövidebb pécsi városnézésre is a hazautazás előtt.

Napi útvonalhossz: 1 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 0/39 m

Választható indulási napok: 

Hétfő Szerda Péntek
2024. június 24. 2024. június 26. 2024. június 28.
2024. július 1. 2024. július 3. 2024. július 5.
2024. július 10. 2024. július 12.
2024. július 15. 2024. július 17. 2024. július 19.
2024. július 22. 2024. július 24. 2024. július 26.
2024. július 29. 2024. július 31. 2024. augusztus 2.
2024. augusztus 5. 2024. augusztus 7. 2024. augusztus 9.
2024. augusztus 12.

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás