Kövess minket
Image Alt

Erdei vándortábor a Vasi-Hegyháton

CSOMAGSZÁLLÍTÁS

van

NEHÉZSÉG

Könnyű

HOSSZ

~72 km

Hétnapos vándorutunk az ország kevésbé ismert nyugati felébe, a Vasi-Hegyhátra kalauzol, ahol a természeti kincseken túl számos történelmi és kulturális látnivaló vár minket. Az út Vasvárról indulva járja be ezt az egyedi hangulatú vidéket, Oszkón át a Szajki-tavakig vezetve ad mélyebb betekintést a térség történetébe, értékeibe és hagyományiba. A hét során kirándulhatunk a környék parkerdeiben, megtekinthetjük a Vasvári Sáncot és a Vaskaput, a Vasvári Helytörténeti Múzeumban és az oszkói Hegypásztor Kör programjain megismerhetjük a helyi hagyományokat és megcsodálhatjuk a Jeli Varázskert botanikai értékeit. Nem utolsó sorban pedig fürödhetünk egy jót a Szajki-tóban, hogy hamisítatlan nyári élményekkel térhessünk haza a táborozásról.

Vasi-Hegyhát – Erdei Vándor útikalauz (2023.)

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás

Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Eisenburg Kemping, Vasvár
(telepített sátortábor, kiszolgáló épülettel, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

3-4. éjszaka: Hegypásztor Pincék, Oszkó
(telepített sátortábor, korlátozott melegvizes fürdési lehetőséggel és korlátozott áramellátással)

5-6. éjszaka: Szajki Tavak Kemping
(telepített sátortábor, kiépített vizelsblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

Heti program:

1. nap:

Vasvári vasútállomás – Eisenburg Kemping-Szentkút

A vasvári vasútállomásról egy rövid bemelegítő túrával érjük el a kempinget. Itt érdemes még felkeresni a horgásztavat, azaz a Feneketlen-tavat, partján a Kígyókirály szobrával, és levezetni a kezdeti energiákat a közeli Vasvár-Szentkúti Parkerdőben vagy a Szentkútfürdő Strandon.

Napi útvonalhossz: 2,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 20/20 m

2. nap:

Vasvári Eisenburg Kemping – Vasvár-Vaskapu Parkerdő – Győrvár – Vasvári Eisenburg Kemping

A zöld sáv jelzésen indulva a városon keresztül 2,4 km megtétele után érjük el a zöld L (rom) jelzést.  Ezen folytatva utunkat (2,3 km) érkezünk a Vaskapu Parkerdőhöz.

A-túra:

Innét a piros kereszt (3,7 km), zöld sáv (2,4 km), majd sárga sáv jelzésen (0,4 km) érkezünk Győrvárra, a Kuruc Emlékműhöz. Kuruc Emlékműtől kitérőt tehetünk a sárga sáv jelzésen Hegyhátszentpéterre (2,7 km), ahol érdemes megtekinteni a falu tájházát.

B-túra:

A piros kereszt jelzésen 1,7 km megtétele után jelöletlen szakaszon folytatjuk utunkat déli irányba, Hegyhátszentpéteren csatlakozunk a sárga sáv jelzéshez (2,7 km), majd keleti irányba haladunk, és így érjük el Győrvárt (2,2 km).

A vasvári kempingbe a zöld sávon haladva (11,8 km) érkezünk vissza.

Napi útvonalhossz: 23 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 172/172 m

3. nap:

Vasvári Eisenburg Kemping – Oszkó, Hegypásztor Kör

A zöld sáv jelzésen indulva (0,6 km) első állomásunk a Vasvári Helytörténeti Múzeum.

Utunkat folytatva rátérünk a Mária útra (2,1 km), illetve a piros sáv jelzésű turistaútra (9,4 km), majd a Borhordó úton tovább haladva (piros és sárga sáv jelzés) a sárga sáv és kör jelzésen (1,4 km) érkezünk a következő szálláshelyünkre, Oszkóra, a Hegypásztor Kör pincéihez.

Napi útvonalhossz: 13,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 69/59 m

4. nap:

Oszkó, Hegypásztor Kör – Jeli Varázskert – Oszkó, Hegypásztor Kör

A sárga sáv és kör jelzésen indulunk (1,3 km), majd a Borhordó úton északra haladva érjük el a Jeli Varázskertet (2,3 km). A kert rododendronjai között kirándulva (4 km) indulunk vissza oszkói szálláshelyünkre.

Napi útvonalhossz: 11,2 km
Napi szintemelkedés: 61/61 m

5. nap:

Oszkó, Hegypásztor Kör – Csehimindszent –
Mikosszéplak, Endrédpuszta-Hosszúpereszteg, Szajki-tavak

A Mária úton és a piros sáv jelzésen indulva érünk Csehimindszentre (9,2 km), Mindszenty József bíboros szülőfalujába. Az emlékház és múzeum megtekintése után a piros sáv jelzésen tovább haladunk, és Mikosszéplak határában elérjük Endrédpusztát, Sobri Jóska születési helyét. A piros sáv jelzést követve csatlakozunk az Országos Kéktúra jelzéshez, amin a Szajki-tavakhoz (1,7 km) és a Kempinghez, a következő szálláshelyünkre érkezünk.

Napi útvonalhossz: 12,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 84/103 m

6. nap:

Szajki-tavak, Szajki-erdő

Kirándulás a Szajki-erdőben és a tavak mentén. Délután  fürdés és egyéni szervezésben a strand melletti kalandpark meglátogatása.

Napi útvonalhossz: 4,0 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 20/20 m

7. nap:

Szajki-tavak – Hosszúpereszteg, autóbuszváró

Az Országos Kéktúra útvonalán indulunk Hosszúperesztegre, ahonnét helyközi buszjárat visz minket a sárvári vasútállomásra.

Napi útvonalhossz: 6,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 10/27 m

Választható indulási napok: frissítés alatt