Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Börzsönyben

A Diósjenői Erdei Szabadidőpark élményeivel kezdünk, onnan kapaszkodunk fel a legendák földjére, a Kámorra, ahol bepillanthatunk a Róka-lyukba, a Csepegő-kői barlangba és megnézzük az árpád-kori földvár maradványait is. A Pénzásási Turistaháztól egyenesen Drégely várát célozzuk meg, ahonnan a Kútbereki Turistaház felé vesszük utunkat. A vadregényes Börzsöny szépségét és gazdagságát élvezve megismerkedhetünk a Lohanci sziklakápolna történetével, leróhatjuk tiszteletünket az Erdész Emlékműnél, ellenőrizhetjük GPS-ünk adatait a Börzsönyi szintezési főalappontnál, de utunk az Ozmotring -, a Csipcsina- és a Dorottyin-oldal, valamint az Asztal-kő felfedezését is tartogatja. A végén pedig mi más jöhetne, mint a Kemencei Erdei Múzeumvasút.

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

Időpontfoglalás


Csomagszállítás-mentes útvonal!

Az Erdei Vándortáborok ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében ezen az útvonalon idén bevezettük a csomagszállítás-mentességet. Az „év legzöldebb hetén” az itt túrázó diákok után fejenként egy-egy fát is elültetünk a tábor után.Táborhelyek

1. éjszaka:

Diósjenői Erdei Szabadidőpark (telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

2. éjszaka:

Pénzásási Turistaház (telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, korlátozott melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

3-4. éjszaka:

Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely (telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, korlátozott áramellátással)

5-6. éjszaka:

Domszky Pál Nomád Táborhely (telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)


Heti program:

1. nap:

Séta a diósjenői vasútállomásról a Diósjenői Szabadidőparkba. A parkban tanösvény, sportpályák, játszóterek, játékok. Diósjenő és környékének látnivalói. Választható kézművesprogram.

Kiegészítő túralehetőség a Bárány - bérc vagy a Csóványosra.

Napi útvonalhossz: 3 km + választható túra Napi szintemelkedés/lejtés: 78/1 m + választható túra

2. nap:

Túra a Kámoron át – Groote-kereszt (tehető kitérő) – Kámor 662m DNy-ra a Kámori- sziklahasadék – árpád-kori földvár – Róka-lyuk – Jászdelelő-rét – Motorút – a Nagyfánál jobbra a makadám úton érjük el a Pénzásási Turistaházat.

Napi útvonalhossz: 10 km Napi szintemelkedés/lejtés: 489/393 m

3. nap:

A pénzásási táborhelytől túra a Karajsó oldalában a „Törökasszony útján”, majd balra a Tábor-tetőn át – Drégelyvár –  sárga Mária-út – Kútbereki Turistaház útvonalon. Délután séta a Tsitári kegyhelyhez, Arnold Pásztor- és Vadászmúzeum, kézműves lehetőség, Hont- Drégelypalánk (Szondi Kiállítótér) látnivalói, szalonnasütés. 

Napi útvonalhossz: 8 km Napi szintemelkedés/lejtés: 143/359 m

4. nap:

Választható túrával:

A-túra: Tsitári kegyhely:

Túra a Mária-út – Tsitári víztározó gátján, majd a gazdasági létesítményen átkelve – Tsitári kegyhely (Tsitári kápolna, kápolnaudvar, Juhász fiú szobra, lourdi barlang, forrás), Arnold Pásztor- és Vadászmúzeum – visszafelé a Szondy-alagút – Kútberek útvonalon.

Kézművesség, Hont-Drégelypalánk látnivalói, szalonnasütés. 

Napi útvonalhossz: 3,2 km Napi szintemelkedés/lejtés: 40/35 m

B-túra: Honti-szakadék:

A Riadó út – kék sávon Sárkány-törés, Kőkapui-hasadékbarlang – kék + en haladva pihenő a Zátori-kútnál vagy a végig jelölt erdészeti feltáróúton – Honti-szakadék felső bejárata (T) – a szurdokvölgy bejárása – kék + visszafelé a sárga Mária út jelén a Tsitári kegyhelyig – kegyhely (Tsitári kápolna, kápolnaudvar, Juhász fiú szobra, lourdi barlang, forrás) – visszafelé a Szondy-alagút – Kútberek útvonalon.

Napi útvonalhossz: 13 km Napi szintemelkedés/lejtés: 470/460 m

5. nap:

Túra az „Erdei vándor” erdészeti feltáró úton a kék + ig – Hármas-határ – Major-kereszt – Solymár-forrás – Bernecei-patakkal kísérve – Máriácska kis kegyhely – Domszky Pál Nomád Táborhely útvonalon. Erdészeti, vadászati előadások, kézművesség, esti faluséta, szalonnasütés.

Napi útvonalhossz: 11 km Napi szintemelkedés/lejtés: 301/293 m

6. nap:

Túra az Ozmotring – Varjasi pihenőhely – Csipcsina – Dorottyin-oldal – Asztal-kő alatt futó aszfaltúton – Erdész Emlékmű – börzsönyi szintezési főalappont útvonalon, majd utazás kisvasúttal a Fekete-völgyi végállomásig – Fekete-kút, árvízkárok helye – kisvonattal a Kemencei Erdei Múzeumvasút kemencei végállomásáig (itt: Kovács és Vasúti Múzeum, szerelvénypark, szaletli, játszótér, fogadó épület) – gyalog vagy autóbusszal utazás vissza a szálláshelyre.

Kérésre a nap programja kerékpártúrával is teljesíthető: Domszky Pál Nomád Táborhely – Kemencei Erdei Múzeumvasút – kisvonatozás a Feketevölgybe – vadregényes gyalogtúra a Csarna-völgyben – kisvonattal vissza a kemencei kisvasúti végállomásra – kerékpárral visszatérés a táborhelyre.

Strandolási lehetőség Kemencén, erdészeti, vadászati előadások, kézművesség, esti faluséta, szalonnasütés.

Napi útvonalhosszok és szintkülönbségek a választott programtól függően:

Napi útvonalhossz: 13 km (gyalog vagy kerékpárral) vagy 20 km (gyalog) Napi szintemelkedés/lejtés: 469/349 m (gyalog) vagy 112/111 m (kerékpárral) vagy 501/504 m (gyalog)

7. nap:

A Domszky Pál Nomád Táborhelyről 2 km-es gyalogút vezet az autóbuszmegállóig, ahonnan hazafelé vesszük az utunkat.

Útközben lehetőség van a katolikus templom, Szokoly Alajos volt kastélya majd emlékműve és a Tájház megtekintésére.

Délelőtt szabadon választható kézműves program.

Napi útvonalhossz: 2 km Napi szintemelkedés/lejtés: 2/14 m

 

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKözepes
  • Hossz~50-86 km

2020. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30