Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Börzsönyben

A Diósjenői Erdei Szabadidőpark élményeivel kezdünk, onnan kapaszkodunk fel a legendák földjére, a Kámorra, ahol bepillanthatunk a Róka-lyukba, a Csepegő-kői barlangba és megnézzük az árpád-kori földvár maradványait is. A Pénzásási Turistaháztól egyenesen Drégely várát célozzuk meg, ahonnan a Kútbereki Turistaház felé vesszük utunkat. A vadregényes Börzsöny szépségét és gazdagságát élvezve megismerkedhetünk a Lohanci sziklakápolna történetével, leróhatjuk tiszteletünket az Erdész Emlékműnél, ellenőrizhetjük GPS-ünk adatait a Börzsönyi szintezési főalappontnál, de utunk az Ozmotring -, a Csipcsina- és a Dorottyin-oldal, valamint az Asztal-kő felfedezését is tartogatja. A végén pedig mi más jöhetne, mint a Kemencei Erdei Múzeumvasút.

Börzsöny - Erdei Vándor útikalauz (2021.)


Csomagszállítás-mentes útvonal!

Az Erdei Vándortáborok ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében ezen az útvonalon idén bevezettük a csomagszállítás-mentességet. Az „év legzöldebb hetén” az itt túrázó diákok után fejenként egy-egy fát is elültetünk a tábor után.Táborhelyek

1. éjszaka:

Diósjenői Erdei Szabadidőpark (telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

2. éjszaka:

Pénzásási Turistaház (telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, korlátozott melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

3-4. éjszaka:

Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely (telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, korlátozott áramellátással)

5-6. éjszaka:

Domszky Pál Nomád Táborhely (telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)


Heti program:

1. nap:

Séta a diósjenői vasútállomásról a Diósjenői Szabadidőparkba. A parkban tanösvény, sportpályák, játszóterek, játékok. Diósjenő és környékének látnivalói. Választható kézművesprogram.

Kiegészítő túralehetőség a Bárány - bérc vagy a Csóványosra.

Napi útvonalhossz: 3 km + választható túra Napi szintemelkedés/lejtés: 78/1 m + választható túra

2. nap:

Túra a Kámoron át – Groote-kereszt (tehető kitérő) – Kámor 662m DNy-ra a Kámori- sziklahasadék – árpád-kori földvár – Róka-lyuk – Jászdelelő-rét – Motorút – a Nagyfánál jobbra a makadám úton érjük el a Pénzásási Turistaházat.

Napi útvonalhossz: 10 km Napi szintemelkedés/lejtés: 489/393 m

3. nap:

A pénzásási táborhelytől túra a Karajsó oldalában a „Törökasszony útján”, majd balra a Tábor-tetőn át – Drégelyvár –  sárga Mária-út – Kútbereki Turistaház útvonalon. Délután séta a Tsitári kegyhelyhez, Arnold Pásztor- és Vadászmúzeum, kézműves lehetőség, Hont- Drégelypalánk (Szondi Kiállítótér) látnivalói, szalonnasütés. 

Napi útvonalhossz: 8 km Napi szintemelkedés/lejtés: 143/359 m

4. nap:

Választható túrával:

A-túra: Tsitári kegyhely:

Túra a Mária-út – Tsitári víztározó gátján, majd a gazdasági létesítményen átkelve – Tsitári kegyhely (Tsitári kápolna, kápolnaudvar, Juhász fiú szobra, lourdi barlang, forrás), Arnold Pásztor- és Vadászmúzeum – visszafelé a Szondy-alagút – Kútberek útvonalon.

Kézművesség, Hont-Drégelypalánk látnivalói, szalonnasütés. 

Napi útvonalhossz: 3,2 km Napi szintemelkedés/lejtés: 40/35 m

B-túra: Honti-szakadék:

A Riadó út – kék sávon Sárkány-törés, Kőkapui-hasadékbarlang – kék + en haladva pihenő a Zátori-kútnál vagy a végig jelölt erdészeti feltáróúton – Honti-szakadék felső bejárata (T) – a szurdokvölgy bejárása – kék + visszafelé a sárga Mária út jelén a Tsitári kegyhelyig – kegyhely (Tsitári kápolna, kápolnaudvar, Juhász fiú szobra, lourdi barlang, forrás) – visszafelé a Szondy-alagút – Kútberek útvonalon.

Napi útvonalhossz: 13 km Napi szintemelkedés/lejtés: 470/460 m

5. nap:

Túra az „Erdei vándor” erdészeti feltáró úton a kék + ig – Hármas-határ – Major-kereszt – Solymár-forrás – Bernecei-patakkal kísérve – Máriácska kis kegyhely – Domszky Pál Nomád Táborhely útvonalon. Erdészeti, vadászati előadások, kézművesség, esti faluséta, szalonnasütés.

Napi útvonalhossz: 11 km Napi szintemelkedés/lejtés: 301/293 m

6. nap:

Túra az Ozmotring – Varjasi pihenőhely – Csipcsina – Dorottyin-oldal – Asztal-kő alatt futó aszfaltúton – Erdész Emlékmű – börzsönyi szintezési főalappont útvonalon, majd utazás kisvasúttal a Fekete-völgyi végállomásig – Fekete-kút, árvízkárok helye – kisvonattal a Kemencei Erdei Múzeumvasút kemencei végállomásáig (itt: Kovács és Vasúti Múzeum, szerelvénypark, szaletli, játszótér, fogadó épület) – gyalog vagy autóbusszal utazás vissza a szálláshelyre.

Kérésre a nap programja kerékpártúrával is teljesíthető: Domszky Pál Nomád Táborhely – Kemencei Erdei Múzeumvasút – kisvonatozás a Feketevölgybe – vadregényes gyalogtúra a Csarna-völgyben – kisvonattal vissza a kemencei kisvasúti végállomásra – kerékpárral visszatérés a táborhelyre.

Strandolási lehetőség Kemencén, erdészeti, vadászati előadások, kézművesség, esti faluséta, szalonnasütés.

Napi útvonalhosszok és szintkülönbségek a választott programtól függően:

Napi útvonalhossz: 13 km (gyalog vagy kerékpárral) vagy 20 km (gyalog) Napi szintemelkedés/lejtés: 469/349 m (gyalog) vagy 112/111 m (kerékpárral) vagy 501/504 m (gyalog)

7. nap:

A Domszky Pál Nomád Táborhelyről 2 km-es gyalogút vezet az autóbuszmegállóig, ahonnan hazafelé vesszük az utunkat.

Útközben lehetőség van a katolikus templom, Szokoly Alajos volt kastélya majd emlékműve és a Tájház megtekintésére.

Délelőtt szabadon választható kézműves program.

Napi útvonalhossz: 2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 2/14 m


Választható indulási napok:

HétfőSzerdaSzombat
-2021. június 16.2021. június 19.
2021. június 21.2021. június 23.2021. június 26.
2021. június 28.2021. június 30.2021. július 3.
2021. július 5.2021. július 7.2021. július 10.
2021. július 12.2021. július 14.2021. július 17.
2021. július 19.2021. július 21.2021. július 24.
2021. július 26.2021. július 28.2021. július 31.
2021. augusztus 2.2021. augusztus 4.2021. augusztus 7.
2021. augusztus 9.2021. augusztus 11.-

 

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKözepes
  • Hossz~50-86 km