Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Bükkben

2021-től szeretettel várjuk a vándortúrázókat a Bükk csodás vidékére is!

A 7 napos vándorút a Bükk nyugati kapujában, Felsőtárkányban kezdődik, ahol az erdő mélyén, a Stimecz-ház szomszédságában lévő táborhelyre szeretettel várja a csoportokat az EGERERDŐ Zrt..   A helyi nevezetességek (emlékerdő, vadbemutató kert, kisvasút, időszakos források) megismerése után felkapaszkodunk a Bükk-fennsíkra, ahonnan csodás látvány tárul elénk a Dél -Bükk gyönyörű erdőségeire, egészen az Alföld pereméig. 

A déli kövek vonulatán Ny-i irányban haladva elérünk az Őr-kőhöz, ahonnan leereszkedünk Bélapátfalvára. A Gyári-tó melletti táborhelyről indulva, hamarosan rálátunk a Bél-kő fehér, kopárszikláira, melyek az egykori mészkőbányászat emlékét őrizik.  Körtúránk során a holdbéli képet adó bányaudvart is megcsodálhatjuk, mely mára fokozottan védett természetvédelmi terület, innen fantasztikus panoráma tárul elénk a Mátra, a Bükk és a Felvidék felé. 

Kirándulásunk utolsó állomása Szilvásvárad, ahol felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk. A bükk-fennsíki körtúra mellé választhatunk erdei iskolai programot, múzeumlátogatást vagy kisvonatozást, illetve a természeti és kulturális értékekkel (Fátyol-vízesés, Lipicai ménes, Orbán- ház) is megismerkedhetünk. 

Bükk - Erdei Vándor útikalauz (2021.)


Csomagszállítás-mentes útvonal!

Az Erdei Vándortáborok ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében ezen az útvonalon idén bevezettük a csomagszállítás-mentességet. Az „év legzöldebb hetén” az itt túrázó diákok után fejenként egy-egy fát is elültetünk a tábor után.


Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Stimecz-ház melletti rét, Felsőtárkány 

(GPS koordináta: 48.018919, 20.454023)

Nomád sátortábor.

Áram nincs, vezetékes víz nincs, de meleg vizes fürdési lehetőség van. Térerő csak korlátozottan fogható. A közelben épített közösségi tér, szalonnasütő helyek állnak a vándortáborosok rendelkezésére. 

3-4. éjszaka: Bélapátfalva, Gyári-tó, Bélapátfala 24 TI2 

(GPS koordináta: 48.059918, 20.372826)

Nomád sátortábor.

Áram korlátozottan. Vezetékes víz nincs, de meleg vizes fürdési lehetőség van. Térerő van. A csoportok számára épített közösségi tér áll rendelkezésére, illetve a közelben számos szalonnasütőhely található. 

5-6. éjszaka: Szilvásvárad, Szalajka-völgy – Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum melletti tisztás

(GPS koordináta: 48.085255, 20.406638)

Sátortábor.

Vezetékes víz és melegvizes fürdési lehetőség van. Áram és térerő van.  Emellett épített közösségi tér áll a vándortáborosok rendelkezésére. 


Heti program:

1. nap:

A Bükk nyugati kapujába, Felsőtárkányba, busszal juthatunk el, ahonnan a helyi nevezetességek (tájház, tó, Szikla-forrás, Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Látogató Központ) megtekintése után könnyű gyalogtúra vár ránk. 

Felsőtárkányból a Stimecz-házhoz vezet utunk, a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút végállomására (A 2021-re tervezett kisvasúti felújítás miatt idén nem fog közlekedni a kisvasút.) 

Útközben érdemes megpihenni pár percre az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás emlékére létrehozott erdő mellett, majd a Varró-háznál lévő vadbemutatókertnél is, ahol muflonok és dámszarvasok életébe pillanthatunk be. 

A kanyargós Egeres-völgyben északkelet felé haladva, néhány kilométer után elérjük a Stimecz-házat, a közelében lévő réten pedig a nomád sátortábort.  

Napi útvonalhossz: 5,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 120/29 m

2. nap:

Vándorutunk körtúrával folytatódik a Lambot-ház és a Imő-kő időszakos karsztforrása mellett, melynek különlegessége, hogy forrásbarlangból tör elő – jellemzően tavasszal. Az emelkedők fáradalmait kipihenhetjük a Toldi-kunyhónál, mely egy egyszerűen berendezett erdei kunyhó, de a csodás környezet és feledhetetlen nyugalom miatt sok száz túrázó választja éjszakai menedéknek. A körtúránk utolsó kilométereit pedig a Vörös-kő tanösvényen tehetjük meg, ahol alaposabban megismerhetjük a minket körülvevő állat- és növényvilágot.    

Napi útvonalhossz: 11,0 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 492/498 m

3. nap:

Túránk talán legszebb részéhez értünk. Bár jelentős emelkedőt kell leküzdeni a bükki kövekre felkapaszkodva, de onnan lenyűgöző látvány tárunk elénk, mely felejthetetlen élményt nyúlt mindenki számára. Ahogyan haladunk egyik kőről a másikra, a Sima-kőről, Vörös-kőre, Cserepes-kőről, Pes-kőre, egyre jobban magunkénak érezzük ezt a csodás vidéket.  

Az Őr-kő alatt elhaladva lejtmenetben haladunk tovább Bélapátfalva felé, a Gyári-tó közelében lévő sátortáborba.  

Napi útvonalhossz: 14,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 694/658 m

4. nap:

Vándorutunkat egy körtúrával folytatjuk, melynek célja, hogy az alig háromezres lélekszámú kisváros két nevezetességét közelebbről megismerjük. 

A Bél-kő aljánál fakadó forrásnál, 1232-ben alapították a ciszterci apátságot, melynek ősi falai a kőbe vésett hitet jelképezik. Az apátság felé magasodik a felhagyott kőbánya, ami a „megráncosodott” mészkőfalakkal és a kietlen bányaudvarral együtt holdbéli táj képét mutatja. Bélapátfalva jól ismert egykori cementgyártásáról, melynek alapanyaga a helyben kibányászott mészkő volt. A bányaművelést a 2000-es évek elején befejezték, azóta a területet egyedi növény és állatvilág hódította vissza, melyről útközben a Bél-kő tanösvény tábláiról is tájékozódhatunk.  

Napi útvonalhossz: 13,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 508/503 m

5. nap:

Ismét „sátrat bontunk” és észak felé vesszük az irányt, egészen a szilvásváradi Szalajka- völgyig.

Vándorlásunk során emlékezzünk vissza az itt zajlott II. világháborús küzdelmekre, melyről az elhunyt német katonák temetkezési helye (Katonasírok) is tanúskodik. A síremléket a 2. világháborút szintén megjárt erdész őseink hozták létre és halálukig gondozták. 

A túránk végére megérkezünk a jól ismert szilvásváradi Szalajka-völgybe, mely egyedülálló természeti értékekkel és igényes épített környezettel várja a megfáradt vándorokat. 

A völgy fő nevezetességeit erdei iskolás program keretében alaposabban is megismerhetjük. Az erdei iskolás foglalkozás igénybevételére és a múzeumlátogatáshoz előzetes regisztráció szükséges.  

Napi útvonalhossz: 6,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 288/243 m

6. nap:

Nehéz nap elé nézünk: nagy szintkülönbséget kell leküzdeni, hogy meg tudjuk hódítani a Bükk-fennsíkot, a maga több évezredes történelmének nyomában járva!

A vidék egyik legfontosabb régészeti lelőhelye az Istállós-kői ősember barlang, ahonnan több tízezer évvel ezelőtti neandervölgyi ember maradványai kerültek napvilágra.  

A fennsík mikroklímája egyedi élővilágot éltet, melynek hatalmas víznyelő töbreit látván gondoljunk vissza a vándorutunk során látott forrásokra (Imó-kői forrásbarlang, Fátyol-vízesés, Szikla-forrás). Emlékezzünk arra, hogy a hegylábi források vizét a mészkőhegység gyomrába beszivárgó, ott több ezer év alatt barlangokat létre hozó csapadék táplálja. 

Utunk egy szűk sziklaszoroson keresztül vezet lefelé Magyarország legmagasabban fekvő fennsíkjáról, mely Olasz-kapu néven már több mint 100 éve állít emléket olasz hadifoglyok verejtékes munkájának. Az I. világháború után az akkori erdőbirtokos, Pallavicini Károly őrgróf szolgálatába került 18 olasz hadifogoly, akik 1918-ban, Thurzó Gáspár hadmérnök irányításával kézi erővel törték át a hegyet, az erdei kisvonat pályaépítéséhez, a hazautazás élő reményében. A sziklafalban emléktábla hirdeti a foglyok munkáját.

Napi útvonalhossz: 12,7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 610/613 m

7. nap:

A bükki vándortábort kisvonatozással és a község látnivalóinak megismerésével zárjuk. A Fatelep- megállóhoz megérkezve érdemes felkeresni a történelem iránt érdeklődőknek az Archeoparkot, az adrenalin-függőknek a szilvásváradi kalandparkot. A lovak szerelmeseinek pedig a Lovasmúzeum, valamint a Lipicai ménes és a lovaskocsi történetét bemutató gyűjtemény nyújthat izgalmas élményt. De a faluséta során az Orbán-ház helytörténeti gyűjteményét és a református kerektemplomot sem szabad kihagyni. 

Hazautunkat Szilvásváradról buszra vagy vonatra szállva is tervezhetjük. 

Ezen a napon nincs kötelező erdei gyalogos táv, a programok szabadon választhatóak. 

Egyéb információ:

Ne feledjük, a Bükk vadregényes szabdalt vidékének köszönhetően, a bükki vándortábor teljesítése nagy igénybevételt jelent, melynek útvonala jellemzően zárt erdőtömbökben vezet. Az útvonal terepi adottságai mellett a csomagszállítás hiánya tovább fokozza a csoportok leterheltségét, így ügyeljünk arra, hogy csakis a legszükségesebb dolgokat hozzuk magunkkal a túrára. 

A szervezők kérik a csoportok vezetőit, hogy - a hatékony szervezés érdekében - az ajánlott programok igénybevételét már az előzetes kapcsolatfelvétel után kiküldött kérdőíven jelezzék!


Választható indulási napok:

HétfőSzerdaPéntek
---
2021. június 21.2021. június 23.2021. június 25.
---
2021. július 5.2021. július 7.2021. július 9.
---
2021. július 19.2021. július 21.2021. július 23.
---
2021. augusztus 2.2021. augusztus 4.2021. augusztus 6.
---

 

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségNehéz
  • Hossz63,2 km