Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Mátrában

2020-tól új útvonalon, északról a déli lejtők felé haladva ismerhetjük meg a Mátra vadregényes táját. Utunk során számtalan természeti, földtani, és történelmi emlékhely mellett haladunk el. Többek között felkeressük a Tar melletti csevice kutakat, a Fenyvespusztai Arborétumot, Vidróczki betyár barlangját, az ágasvári Óvárat, és ha még bírjuk erővel, akkor, az ország legamagasabb pontjára, a Kékestetőre is ellátogathatunk.

A felső-mátrai festői falvak helytörténeti kiállításain bepillanthatunk a Mátra múltjába, hagyományos mesterségeibe, majd a sástói Adrenalin Parkban tesszük próbára bátorságunkat.

Vándorutunk utolsó napján kisvonatozással búcsúzunk a mátrai erdőrengetegtől. A közel egy órás zakatolás után levezetésképp érdemes benézni a gyöngyösi végállomás szomszédságában lévő Mátra Múzeumba.

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

IdőpontfoglalásTáborhelyek:

1-2. éjszaka: Tar, Cseresznyés-torok (GPS koordináta: 47.938368, 19.799107)

(nomád sátortábor, hideg vizes fürdési lehetőség, vezetékes víz nincs, vezetékes áram nincs, nincs wifi, mobil térerő korlátozottan, értékmegőrző konténer biztosított)

3-4. éjszaka: Galyatető ( GPS koordináta: 47.915786, 19.919701)

(kiépített sátortábor, meleg vizes fürdési lehetőség, vezetékes vízvételi lehetőség, vezetékes áram a Galyatetői Turistacentrumban elérhető, de a telepített táborhelyen nincs, wifi és mobil térerő van, értékmegőrző konténer biztosított)

5-6. éjszaka: Gyöngyössolymos, Szalajkaház (GPS koordináta: 47.884608, 19.914614)

(nomád sátortábor, hideg vizes fürdési lehetőség, vezetékes víz nincs, vezetékes áram nincs, nincs wifi, mobil térerő korlátozottan, értékmegőrző konténer biztosított)


Heti program:

1. nap:

Könnyű gyalogtúra a tari vasútállomástól Fenyvespuszta irányába. A vándorút első helyszínén érdemes felkeresni  Pokoljáró Tar Lőrinc udvarházának romjait vagy a falu határában lévő Buddha Park – Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot. A faluból tovább haladva megkóstolhatjuk a Felső-Csevice-forrás savanyú, ámde gyógyító vizét. A Cseresznyés-torokban lévő táborhelyen lehetőség van erdei iskola foglalkozásra (előzetes regisztráció alapján) és a Tuzson Arborétum megtekintésére.

Napi útvonalhossz: 5,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 168/6 m

2. nap:

Vándorutunk  körtúrával folytatódik Mátrakeresztes irányába. Túránkon Ágasvár aljából kanyarodunk délkelet felé és leereszkedünk a felejthetetlen Csörgő-szurdokba.  A falut elérve a falumúzeumban megismerhetjük a vidék híres mesterségét, a fakanálkészítést. A falutól délre felkereshetjük a híres mátrai betyár, Vidróczki barlangját, a közelben található vízeséseket és a Lyukas-követ. Visszaúton az erdőben elhaladunk az Óvár mellett, ahol még néhol kivehetők a régi vár sáncai, kőfalai.

Napi útvonalhossz: 15,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 656/661 m

3. nap:

Reggel Galyatető felé vesszük az irányt, ami egyben az új táborhelyünk is lesz., Az útvonalunkon jelentős emelkedők várhatóak, főleg, ha kitérünk  Ágasvár magaslatához. A megfáradt vándorok cserébe megpihenhetnek az ágasvári turistaháznál, és gyönyörködhetnek a kilátásban.

Napi útvonalhossz: 13,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 776/190 m

4. nap:

Pihenőnap. Ezen a napon több helyi program közül lehet választani. A csoportok előzetes regisztráció esetén vezetett túrán vehetnek részt a Piszkéstetői Csillagászati Obszervatóriumban és a felső-mátrai falvak irányába, vagy napközben a  meghódíthatják az újjáépített Galya-kilátót. A bátraknak pedig az éjszakai csillagászprogramot ajánljuk.

Táv, emelkedés, lejtés a programtól függően

5. nap:

Ismét „sátrat bontunk” és a déli lejtők felé vesszük az irányt, egészen Szalajkaházig.

Erre a napra két útvonalat ajánlunk.

A: Az üveghutákról is híres Mátraszentimrét érintő szakazon az Ásványok háza aranymosó programmal várja a kincskereső diákokat. Az izgalmas program után a Mátravasút egykori szárnyvonalán haladunk tovább, érintve a kisvasút Blokkház fa épületét és Bagi Jóska, vadászbalesetben elhunyt erdész sírját.

Napi útvonalhossz: 12,7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 173/607 m

B: Egy rövidebb útszakaszon is elérhetjük a Szalajkaházat, ami a Nyesett-vár - Magyarország második legmagasabban fekvő várromja- mellett visz. A rövidebb túra után a sátortáborban szabad foglalkozás, az táborban található játékokkal.

Napi útvonalhossz: 5,36 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 6/438 m

6. nap:

Nehéz nap elé nézünk: nagy szintkülönbséget kell leküzdeni, hogy csúcsélményben legyen részünk!

A: Magyarország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre vezető útvonal meredek ösvényeket és csúszós lejtőket rejt, de  a csúcshódítás örök élmény marad a csapatnak! A túrán könnyíthetünk, ha a helyközi buszt is igénybe vesszük.

Napi útvonalhossz: 21,7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 914/916 m

B: Sástóra vezet a könnyebb útvonal, ami több erdei tisztáson halad át. Közülük talán a legszebb a Nagy-Halmaj-rét, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Kékestetőre. Sástón az aktív kikapcsolódásé a főszerep, hiszen az Adrenalin Parkban mindenki megtalálja azt a programot, ami igazán felcsigázza!

Napi útvonalhossz: 18,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 543/543 m

7. nap:

A mátrai vándortábort kisvonatozással zárjuk. A Mátravasút felújított szakaszán a Szalajka-háztól egészen Gyöngyösig utazunk, ahol a végállomás épületének közvetlen szomszédságában található Mátra Múzeumba várják a megfáradt vándorokat. A múzeumi program mellett a város számos egyéb szórakoztató programot kínál pl.: strand, állatkert, stb.

Ezen a napon nincs gyalogosan teljesítendő táv.


Egyéb információ:

Ne feledjük, a mátrai útvonal a legnehezebb útvonal az Erdei Vándortáborok között, ezért ügyeljünk arra, hogy csakis a legszükségesebb dolgokat hozzuk magunkkal a túrára. Az ajánlottprogramok igénybevételét kérjük, már az előzetes kapcsolatfelvételt követően, a kitöltött kérdőív visszaküldésével jelezzék.

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségNehéz
  • Hossz~59-69 km

2020. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30