Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Mecsekben

Túránk a Mecseki Láthatatlanok nyomain indul Pécsről Vágotpusztára, az 56-os szabadságharcosok egyik főhadiszállására, majd Sikondára megyünk. Innen felfedezzük a vadregényes, patakokkal átszőtt Melegmányi- és a Nagy-Mély-völgyet, majd a Rákos-völgyön át kelet felé vándorolva a Koszonya-tetőnél magunk mögött hagyjuk a karsztfelszínt, hogy megismerkedjünk a mecseki szénmedence rekultivált meddőhányóival. A Mecseki Bányász emlékúton haladva jutunk fel a Máré-várhoz, s némi erdei strandolást követően a Kelet-Mecsek üvegműves kultúráját is megismerjük. A Zengőn át a Dombay-tó érintésével vándorlunk Pécsváradra.

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

IdőpontfoglalásTáborhelyek

1-2. éjszaka: Sikonda – Gyermektábor
(épület vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

3-4. éjszaka: Komló – Zobákpuszta – Nomád táborhely
(telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel)

5-6. éjszaka: Pécsvárad – Dombay-tavi Ifjúsági Tábor
(telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)


Heti program:

1. nap:

Az útvonal első állomása a Pécsi Állatkert megtekintése. Ezt követően a Közép-Mecsek legmagasabb pontjait és csodálatos kilátóit érintve, egy rövid túra során jutunk el Lapisig. Innen egy korabeli Csepel D-344-es teherautó platóján utazunk  Vágotpusztáig, a Mecseki Láthatatlanok nyomában járva. A Mecseki Zöldtúra útvonalán haladva jutunk el szálláshelyünkre, Sikondára.

Napi útvonalhossz: 9 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 343/529 m

2. nap:

A mánfai Árpád-kori templom megtekintése után erdőpedagógiai program keretében ismerkedünk meg a Melegmányi- és a Nagy-Mély.völgy csodálatos karsztképződményeivel, valamint a Közép-Mecsek  erdőtársulásaival és erdőgazdálkodásának jellemzőivel. Az egykori malomépület, a Ciframalom mellett elhaladva térünk vissza szálláshelyünkre, Sikondára.

Napi útvonalhossz: 15 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 452/448 m

3. nap:

Szálláshelyünket elhagyva Budafa irányába indulunk tovább. A Rákos-völgy mésztufa-képződményeit megcsodálva Kövestető felé haladunk a mecseki szénmedence rekultivált meddőhányóin. A Magyarországon ritka ásványnak számító fonolit lelőhelyének megtekintése után érünk szálláshelyünkre, Zobákpusztára.

Napi útvonalhossz: 15,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 509/348 m

4. nap:

Körtúrára indulunk a Hidasi-völgyön keresztül. A Mecseki Bányász emlékúton haladva jutunk el a Máré-várhoz. A geológiai értékeiről nevezetes Vár-völgyben sétálva érünk a magyaregregyi erdei fürdőhöz. Pap-erdő, Szöge-hegy és a Gesztenyés érintésével jutunk vissza szálláshelyünkre. A fürdő utáni útszakasz távolsági busszal is megtehető.

Napi útvonalhossz: 15 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 437/435 m

5. nap:

Zobákpusztáról Püspökszentlászlóra indulunk, ahol megtekintjük a püspöki nyaralót és a csodálatos arborétumát. Innen felkapaszkodunk a Mecsek legmagasabb pontjára, a 682 m magas Zengőre. A Bazsarózsa-tanösvényen végighaladva jutunk el szálláshelyünkre, a Dombay-tóhoz.

Napi útvonalhossz: 12,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 411/544 m

6. nap:

Szálláshelyünket elhagyva a pécsváradi külső tanyák között, hangulatos kis utakon haladva érünk Zengővárkonyba. Útközben  felkeressük Rockenbauer Pál sírját, valamint a Tojásmúzeum és a Szalmakincstár megtekintése során megismerkedünk a hagyományőrzéséről híres kis település néprajzi és helytörténeti értékeivel.

Napi útvonalhossz: 10,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 186/186 m

7. nap:

Szálláshelyünket elhagyva rövid túra során jutunk el Pécsváradi Várhoz, ahol tárlatvezetés keretében ismerkedünk meg a vár történetével, múltjával, jelenével. Autóbusszal indulunk vissza Pécsre.

Napi útvonalhossz: 2,4 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 51/34 m

 

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKözepes
  • Hossz~80 km

2020. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30