Bejelentkezés

Jelentkezési felhívás

Egyéni jelentkezésre vonatkozó felhívásunkat itt találja: https://www.erdeivandor.hu/hirek/egyeni-jelentkezesi-lehetoseg-az-erdei-vandortaborokra

Az alábbi felhívás a csoportos jelentkezésekre vonatkozik.

 

Mi a Vándortábor Program célja?

A Vándortábor Program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében.

Kiemelt cél továbbá a vándortáborokat szervező pedagógusok ösztönzése segítése, továbbképzés szervezése számukra, a nyári táboroztatási időszakban végzett nevelő munka anyagi elismerése.

A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron bejárható útvonalakat kínál, amelyek teljesítése során a diákok megismerkednek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, és életre szóló közösségi élményben lehet részük.

A Vándortábor Program egészével a www.vandortabor.hu oldalon keresztül ismerkedhetnek meg.

 

Miről szól az Erdei Vándortábor Program?

Az erdei vándortáborok gyalog teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet.

Az erdei vándortáborok során a diákok testközelből ismerkedhetnek meg Magyarország erdeivel, miközben a természetben szereznek személyes élményeket. Az erdei iskolai programok segítséget nyújtanak természet- és honismereti tudásuk bővítéséhez, kulturális és történelmi emlékeket kereshetnek fel. Az erdei vándortáborok kifejezetten „zöld” táborok: nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen az erdőben hagyott ökológiai lábnyomunk, különös figyelmet a környezettudatos szemlélet kialakítására.

Az erdei vándortáboroknak fontos közösségépítő szerepe van. Külön értékük, hogy a közös túrázásnak, a közösségi élménynek a pedagógusok és kísérők is részesei.

 

Ki szervezi az erdei vándortáborokat?

Az Erdei Vándortábor Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja. Az egyes útvonalak működtetését a helyi erdőgazdaságok szakemberei végzik, így részt vesz a programban a Bakonyerdő Zrt., az EGERERDŐ Zrt., az ÉSZAKERDŐ Zrt., az IPOLY ERDŐ Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., SEFAG Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Vértesi Erdő Zrt.

A Vándortábor Programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatja.

 

Mikor zajlanak az erdei vándortáborok?

Az első egyhetes turnus 2020. június 17-én, szerdán indul. Ezt követően az augusztus 18-ig, keddig tartó időszakban útvonaltól függően eltérő, de jellemzően hétfő, szerda és pénteki napokon indulhatnak a csoportok a nyolc útvonalon. A konkrét indulási napok a www.erdeivandor.hu/utvonalak oldalon találhatók.

 

Milyen útvonalakon lehet vándortáborozni?

Az erdei vándortáborok jelzett túraútvonalakon haladnak, egy hét alatt 50-90 kilométert tesznek meg a csoportok.

Az erdei vándortáborok során az alábbi tájegységek járhatók be:

 • Erdei vándortábor a Bakonyban
 • Erdei vándortábor a Börzsönyben ​(csomagszállítás nélkül)
 • Erdei vándortábor a Mátrában
 • Erdei vándortábor a Mecsekben
 • Erdei vándortábor a Pilisben
 • Erdei vándortábor a Vasi-Hegyháton
 • Erdei vándortábor a Vértesben (csomagszállítás nélkül)
 • Erdei vándortábor a Zemplénben
 • Erdei vándortábor a Zselicben

A részletes útvonalleírások a www.erdeivandor.hu/utvonalak oldalon olvashatóak.

 

Kik jelentkezhetnek az erdei vándortáborokra?

Felső tagozatos és középiskolás diákok (5-12. évfolyam) csoportjai a következő intézmények, személyek szervezésében:

 • alapfokú köznevelési intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is);
 • középfokú oktatási intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is);
 • szakképző intézmények;
 • civil szervezetek (pl. szövetségek, egyesületek, alapítványok), amelyek képzési, ifjúsági, természetjáró, sport vagy környezetismereti tevékenységet folytatnak;
 • egyházak és egyházi jogi személyek, amelyek képzési, ifjúsági, természetjáró, sport vagy környezetismereti tevékenységet folytatnak;
 • nem intézményi/civil szervezeti hátterű, de gyalogos vándortábor-vezető képesítéssel rendelkező pedagógusok.

 

Hol lehet jelentkezni?

Jelentkezés a www.erdeivandor.hu honlap online felületén keresztül lehetséges 2020. január 27. 10:00-tól április 30. 10:00-ig.

 

Mikor lehet jelentkezni?

A jelentkezési időszak 2020. január 27-től április 30-ig tart.

 

Mik a jelentkezés feltételei?

Felső tagozatos és középiskolás diákok csoportja jelentkezhet az alábbi feltételek szerint:

 • Minden csoportban legyen legalább egy „gyalogos vándortábor-vezető” tanúsítvánnyal rendelkező kísérő.
 • A csoport minimális létszáma 15 diák és 2 felnőtt, maximális létszáma 36 diák és 4 felnőtt.
 • A vándortáborban résztvevő gyermekek rendelkeznek a szülő/törvényes képviselő által aláírt adatvédelmi és egészségügyi nyilatkozattal.
  (Az aláírt nyilatkozatokat a tábort szervező pedagógus köteles összegyűjteni, és a táborozás elején az Országos Erdészeti Egyesület képviselőjének átadni. A nyilatkozatok nem lehetnek korábbiak a táborozás megkezdését megelőző négy napnál !)

A jelentkezéseket az Országos Erdészeti Egyesület a jelentkezés sorrendjében fogadja és rögzíti.

Egy személy legfeljebb 3 csoportot regisztrálhat.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Az erdei vándortáborokra a csoportot vezető pedagógusok, túravezetők tudnak jelentkezni a honlapon keresztül, az alábbi lépéseket követve:

 1. Regisztráció a www.erdeivandor.hu oldalon
 2. Bejelentkezés
 3. Útvonal kiválasztása
 4. Szabad indulási dátum foglalása az adott útvonalon
 5. Csoport adatainak megadása

A jelentkezést követően munkatársaink emailben felveszik a kapcsolatot a csoport vezetőjével, aki felhasználói fiókjából tudja elvégezni a táborszervezés következő lépéseit. (Pl. névsor kitöltése, nyilakozatminták letöltése stb.)

 

Hogyan lehet valaki „gyalogos vándortábor-vezető pedagógus”?

A „Gyalogos vándortábor-vezető” továbbképzést a Testnevelési Egyetem hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2020 elején indul.

A továbbképzés 30 órás, két hétvégét vesz igénybe. Szállást, étkezést és vizsgadíjat tartalmazó költsége 15.000 forint/fő.

További információ a www.tf.hu vagy a www.erdeivandor.hu/kepzes oldalon.

 

Hány fős csoportok jelentkezhetnek?

Egy csoport minimális létszáma 17 fő, azaz 15 diák és 2 kísérő.

A csoportok legnagyobb létszáma 40 fő, azaz 36 diák és 4 kísérő.

Egy csoportba különböző életkorú diákok is jelentkezhetnek.

 

Hány kísérővel indulhatnak a csoportok?

Kísérők 18. életévüket betöltött személyek lehetnek, az alábbi, kötelezően meghatározott létszámban:

 • 15-20 gyermek esetén: 2 fő;
 • 21-30 gyermek esetén: 3 fő;
 • 31-36 gyermek esetén: 4 fő.

A fenti meghatározott létszámban (minden 10 gyermek után 1 fő) a kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük.

A kísérők közül legalább egy főnek olyan gyalogos vándortábor-vezető pedagógusnak kell lennie, aki a tábor megkezdéséig a Testnevelési Egyetem akkreditált „Gyalogos vándortábor-vezető” továbbképzésén (további információ: www.erdeivandor.hu/kepzes) tanúsítványt szerzett. Táborszervező lehet középfokú gyalogos (bronzjelvényes) MTSZ-túravezető vagy annál magasabb képesítéssel rendelkező személy is, de őt nem illeti meg az akkreditált „gyalogos vándortábor-vezető” képzést végzett pedagógusoknak járó táborvezetői díjazás.

Egy csoportnak a kísérőkön felül is lehetnek felnőtt tagjai, de a csoport egészét tekintve – a kísérőket is beleértve – nem haladhatja meg a felnőttek száma a résztvevő diákok számát. A kísérőkre vonatkozó részvételidíj-mentesség és a képzett pedagógusoknak kínált táborvezetői díj a kísérőkön felüli felnőtt résztvevőkre nem vonatkozik.

 

Miért éri meg a pedagógusoknak Erdei Vándortábort szervezni?

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

A kísérők közül a képzett „gyalogos vándortábor-vezető” pedagógusok ezen felül bruttó 100 000 forint táborvezetési díjra jogosultak.

Az Erdei Vándortábor Program egyben a legtöbb szervezési feladatot is átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, választható programokat, szállást és teljes ellátást biztosít a táborozás során.

 

Mennyibe kerül az egy hetes Erdei Vándortábor?

Az erdei vándortáborok részvételi díja 28 000 Ft/fő.

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

 

Hogyan kell a részvételi díjat befizetni?

A részvételi díj csoportos befizetéséről a táborszervező pedagógusnak kell gondoskodnia. A befizetés minden esetben átutalással történik az Országos Erdészeti Egyesület jelentkezési felületen jelzett bankszámlaszámára.

A részvételi díjat két részletben kell befizetni:

 • A részvételi díjat két részletben kell befizetni:

  • Az időpontfoglalástól számított 20 napon belül, de legkésőbb április 30-ig 100 000 Ft előleget kell fizetni. (Aki április 10-e után jelentkezik, annak már nem áll rendelkezésére a 20 napos befizetési határidő, így nekik az április 30-i határidő él a előleg befizetésére! Az előleg összege csoport létszámától független.)
  • A részvételi díjak fennmaradó összegét legkésőbb május 31-ig kell befizetni. (A fennmaradó összeg megállapításakor a teljes részvételi díjból vonódik le az előlegként befizetett összeg. Példa: 15 gyermek és 2 kísérő esetén az előleg 100 000 Ft, míg a fennmaradó összeg 320 000 Ft)

Mit tartalmaz a részvételi díj?

 • Szállás 6 éjszakára kiépített sátortáborban vagy gyermek- és ifjúsági táborban.
 • A megérkezés napján vacsorától a hazautazás napján ebédig napi háromszori étkezés, amiből egy meleg étkezés.
 • Kezdőcsomag, amely tartalmazza az útikalauz füzetet (információs anyag a túraútvonalról és a programokról), illetve logózott pólót, kulacsot, vászonzsákot.
 • A www.erdeivandor.hu oldalon feltüntetett szabadidős programok díját.
 • Útvonaltól függően csomagok szállítása a táborhelyek között.

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás és a záró pontról való hazautazás költségét!

 

Mitől „az év legzöldebb” hete az Erdei Vándortábor?

Az Erdei Vándortáborok során kiemelt szempont, hogy az erdőjárás során minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra. Ennek érdekében:

 • A táborozók erdei vándortáboros vászontáskában és papírzacskóban kapják a napi élelmet, ráadásul az egészségügyi csomagot is kis vászonpakkban adjuk át a csoportvezetőknek.
 • A diákok a tábor elején kapnak egy erdei vándortáboros kulacsot, amibe napközben a vizet tölthetik, utána pedig bátran felhasználhatják a mindennapokban is. Ezzel igyekszünk a PET-palackokat minimalizálni és az egyszerhasználatos műanyag mennyiségét csökkenteni.
 • Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minden táborhelyen szelektív hulladékgyűjtési pontokat biztosítani.
 • Az Erdei Vándortáborok során alapvetően kevesebb energiát fogyasztunk, hiszen egész nap a természetben vagyunk. Ahol szükséges, ott pedig a lehetőségeinkhez mérten megújuló energiaforrásokat használunk, pl. napelemes lámpákat, illetve arra is ügyelünk, hogy ne pazaroljunk.
 • Végül, de nem utolsósorban egész héten gyalog vándorlunk a természetben. Mi lehetne ennél #zöldebb

Így lesz az erdei vándortábor a nyár legzöldebb programja!

 

 

Hová fordulhatok a kérdéseimmel?

Részletes információk olvashatók a www.erdeivandor.hu oldalon.

További esetleges kérdéseikre készséggel válaszolunk az info@erdeivandor.hu e-mail címen.

 

Egyéb hírekkel és aktualitásokkal kapcsolatban megtalálhatóak vagyunk a Facebookon: https://www.facebook.com/ErdeiVandor/ és az Instagramon is: https://www.instagram.com/erdeivandor/.

 

Jó készülődést kíván a táborozásra:

az Országos Erdészeti Egyesület!