Bejelentkezés

Jelentkezési felhívás

Ha nyár – Akkor Erdei Vándortábor!

Jelentkezés 2019. január 28-tól

 

Az elmúlt évek sikerei után 2019 nyarán ismét indul a Vándortábor Program!

Egyhetes nyári táborozási lehetőség a felsős és középiskolás korosztály számára! Gyalogosan, vízen és kerékpáron, előre kialakított útvonalakon és táborhelyeken, saját pedagógusaik kíséretében ismerhetik meg a diákok Magyarország természeti értékeit, kulturális örökségét. www.vandortabor.hu

 

Mit kínálnak az Erdei Vándortáborok?

Az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében az Erdei Vándortábor Program öt útvonalon, a Bakonyban, Börzsönyben, Mátrában, Mecsekben és a Pilisben kínál gyalogos, tudatosan „zöld” táborozási lehetőséget 2019. június 15 – augusztus 18. között.

 

Hét napi vándorlás jelzett útvonalakon, hat éjszaka kiépített táborhelyeken, jellemzően két naponkénti táborváltással. Szervezett és választható kulturális és természetismereti programok, a magyar erdők kalandos felfedezése

 

Kiket várunk?

Erdei vándortáborra 17-40 fős, felsős és középiskolás csoportok jelentkezését várjuk akár oktatási intézményekből, akár civil szervezetektől. Minden 10 diák mellé egy 18 év fölötti kísérőt várunk. A kísérők közül legalább egy valakinek rendelkeznie kell gyalogos vándortábor-vezetői pedagógus továbbképzéssel.

 

Mikor lehet jelentkezni?

Jelentkezés 2019. január 28 – április 30. között a www.erdeivandor.hu honlapon.

 

Mennyibe kerül az egy hetes Erdei Vándortábor?

Részvételi díj 25.000.- Ft/fő, ami tartalmazza: az ellátást a táborozás hét napja alatt, a szállás díját hat éjszakára, igény esetén a csomagok szállítását a táborhelyek között, a kulturális és természetismereti programok díját.

Megfelelő túravezetői képesítéssel rendelkező kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük, gyalogos vándortábor-vezető képesítéssel rendelkező pedagógusok ezen felül bruttó 100.000 forint táborvezetési díjban részesülnek.

 

Hol lehet további információkat kapni az Erdei Vándortáborokról?

A jelentkezéssel kapcsolatos információkat a „Tudnivalók az Erdei Vándortáborokba való jelentkezéshez” c. dokumentum tartalmazza.

Útvonalakkal kapcsolatos információk és jelentkezés: www.erdeivandor.hu

Egyéb hírekkel és aktualitásokkal kapcsolatban megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/ErdeiVandor/ címen is.

Országos Erdészeti Egyesület - info@erdeivandor.hu

 

 

Tudnivalók az Erdei Vándortáborokba való jelentkezéshez

 

Mi a Vándortábor Program célja?

A Vándortábor Program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében.

Kiemelt cél továbbá a vándortáborokat szervező pedagógusok segítése, továbbképzés szervezése számukra, a nyári táboroztatási időszakban végzett nevelő munka anyagi elismerése.

A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron bejárható útvonalakat kínál, amelyek teljesítése során a diákok megismerkednek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, és életre szóló közösségi élményben lehet részük.

A Vándortábor Program egészével a www.vandortabor.hu oldalon keresztül ismerkedhetnek meg.

 

Miről szól az Erdei Vándortábor Program?

Az erdei vándortáborok gyalog teljesíthető, egy hetes táborok. A csoportok egy hét alatt 50-80 kilométert tesznek meg, jellemzően két naponta váltanak táborhelyet.

Az erdei vándortáborok során a diákok testközelből ismerkedhetnek meg Magyarország erdeivel, személyes természeti élményeket szereznek. Az erdei iskola programok segítséget nyújtanak természetismereti tudásuk bővítéséhez, a kulturális emlékek meglátogatásával látókörük szélesedik. Tudatosan „zöld” tábor, ahol nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen az erdőben hagyott ökológiai lábnyomunk, különös figyelmet fordítunk a környezettudatos szemlélet kialakítására.

Az erdei vándortáboroknak mindemellett fontos a közösségépítő szerepe, hiszen a diákok tantermi körülményeken kívül, szembesülnek azzal, hogy mi mindenre képesek is együttesen. Külön érték, hogy ennek a közös teljesítménynek a pedagógusok és kísérők is részesei!

 

Ki szervezi az erdei vándortáborokat?

Az Erdei Vándortábor Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja. Az egyes útvonalak működtetését a helyi erdőgazdaságok szakemberei végzik, így részt vesz a programban a Bakonyerdő Zrt., az EGERERDŐ Zrt., az IPOLY ERDŐ Zrt., a Mecsekerdő Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt.

A Vándortábor Programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, szakmailag a Kerékpározásért és az Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda koordinálja.

 

Mikor zajlanak az erdei vándortáborok?

Az első egy hetes turnus 2019. június 15-én, szombaton indul. Ezt követően az öt útvonalon augusztus 18-ig minden hétfőn, szerdán és pénteken indulhatnak a csoportok.

 

Milyen útvonalakon lehet vándortáborozni?

Az erdei vándortáborok jelzett túraútvonalakon haladnak, egy hét alatt 50-80 kilométert tesznek meg a csoportok. Minden útvonalon egy pihenőnap is a program része.

 • Bakonyi erdei vándortábor: útvonal 3 táborhellyel: Bakonybél – Huszárokelőpuszta – Hubertlaki-turistaház – Bakonybél
 • Börzsönyi erdei vándortábor: útvonal 4 táborhellyel: Diósjenő – Pénzásási Turistaház – Kútbereki táborhely – Bernecebaráti
 • Mátrai erdei vándortábor: útvonal 5 táborhellyel: Sirok – Csevice Erdei Iskola – Nagybükkfatisztás – Galyatető – Fenyvespuszta, Tar
 • Mecseki erdei vándortábor: útvonal 3 táborhellyel: Komló-Sikonda – Komló-Zobákpuszta – Pécsvárad
 • Pilisi erdei vándortábor: útvonal 3 táborhellyel: Pomáz – Pilisszentlászló – Visegrád

A részletes útvonal leírások a www.erdeivandor.hu oldalon olvashatóak.

 

Kik jelentkezhetnek az erdei vándortáborokra?

Felső tagozatos és középiskolás diákok (5-12. évfolyam) csoportjai a következő intézmények szervezésében:

 • Alapfokú köznevelési intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is);
 • Középfokú oktatási intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is);
 • Szakképző intézmények;
 • Civil szervezetek (pl. szövetségek, egyesületek, alapítványok), amelyek képzési, ifjúsági, természetjáró, sport vagy környezetismereti tevékenységet folytatnak;
 • Egyházak és egyházi jogi személyek, amelyek képzési, ifjúsági, természetjáró, sport vagy környezetismereti tevékenységet folytatnak.
 • Gyalogos vándortábor-vezető képesítéssel rendelkező pedagógus által szervezett ifjúsági csoportok.

 

Hány fős csoportok jelentkezhetnek?

Egy csoport minimális létszáma 17 fő, azaz 15 diák és 2 kísérő.

A csoportok legnagyobb létszáma 40 fő, azaz 36 diák és 4 kísérő.

Egy csoportban különböző életkorú diákok is jelentkezhetnek.

 

Hány kísérővel indulhatnak a csoportok?

Kísérők 18. életévüket betöltött személyek lehetnek, csoportonként legalább a következő létszámban:

 • 15-20 gyermek esetén: 2 fő
 • 21-30 gyermek esetén: 3 fő
 • 31-36 gyermek esetén: 4 fő

A fenti minimálisan előírt létszámban (minden megkezdett 10 gyermek után 1 fő) a kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük.

A kísérők közül legalább egy főnek a Testnevelési Egyetem akkreditált „Gyalogos vándortábor-vezető” továbbképzésén sikeresen végzett táborszervező pedagógusnak kell lennie. Táborszervező lehet középfokú gyalogos (bronzjelvényes) MTSZ túravezető vagy annál magasabb képesítéssel rendelkező személy is, de őt nem illeti meg az akkreditált „gyalogos vándortábor-vezető” képzést végzett pedagógusoknak járó díjazás.

Egy csoportban a kötelező kísérőkön felül is lehetnek felnőtt résztvevők, de csak olyan létszámban, hogy a felnőttek száma ne haladja meg a résztvevő diákok számát. A képzett pedagógusok és túravezetők számára kínált kedvezmények és a táborvezetési díj csak a csoport résztvevői létszáma alapján megállapított kísérői számban (minden megkezdett 10 gyermek után 1 fő részére) biztosított.

 

Mit kínál az Erdei Vándortábor Program a pedagógusoknak?

A minimálisan előírt létszámig a kísérőként résztvevő pedagógusok mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

A képzett „gyalogos vándortábor-vezető” pedagógusok ezen felül bruttó 100.000 forint táborvezetési díjra jogosultak.

Az Erdei Vándortábor Program egyben a legtöbb szervezési feladatot is átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, választható programokat, szállást és teljes ellátást biztosít a táborozás során.

 

Hogyan lehet valaki „gyalogos vándortábor-vezető pedagógus”?

A gyalogos vándortábor vezető továbbképzést a Testnevelési Egyetem hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2019. őszén indul.

A továbbképzés 30 órás, két hétvégét vesz igénybe. Szállást, étkezést és vizsgadíjat tartalmazó költsége 15.000 forint/fő.

További információ a www.tf.hu vagy a www.erdeivandor.hu oldalon.

 

Mennyibe kerül az egy hetes Erdei Vándortábor?

Az erdei vándortáborok részvételi díja 25.000 ft/fő.

Nem kell részvételi díjat fizetnie a csoport létszáma alapján kötelezően elinduló azon kísérőknek (10 gyerekenként 1 fő), akik rendelkeznek a „Gyalogos vándortábor-vezető” akkreditált képesítéssel.

 

Hogyan kell a részvételi díjat befizetni?

Az időpont foglalástól számított 30 napon belül, de legkésőbb április 30-ig 150 000 Ft előleget kell fizetni, míg a fennmaradó összeget legkésőbb május 31-ig, a jelentkezési felületen megadott azonosító szám feltüntetésével átutalni az Országos Erdészeti Egyesület jelentkezési felületen jelzett bankszámlaszámára.

A részvételi díj csoportos befizetéséről a táborszervező pedagógusnak kell gondoskodnia.

 

Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a részvételi díj?

 • Szállás 6 éjszakára kiépített sátortáborban vagy gyermek- és ifjúsági táborban (sátor fekhellyel, közösségi és étkező helyiség, hideg-meleg vizes zuhany, WC);
 • A megérkezés napján vacsorától a hazautazás napján ebédig napi háromszori étkezés, amiből egy meleg étkezés;
 • Információs anyag a túraútvonalról és a programokról;
 • Garantált (a résztvevők számára ingyenes) szabadidős programok;
 • Igény szerint csomagok szállítása a táborhelyek között.

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás, és a záró pontról történő hazautazás költségét.

 

Mitől „zöld” az Erdei Vándortábor Program?

Az erdei vándortáborok során kiemelt fontosságú szempont, hogy az erdőjárás során minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra. Ennek érdekében:

 • minden táborhelyen megoldott a szelektív hulladékgyűjtés
 • a résztvevők kulacsot kapnak a vízvételhez, így jelentősen csökken a felhasznált PET-palackok száma
 • a napi hideg élelmet nem nejlonban, hanem az egész út alatt használható elemózsiás zsákban kapják a résztvevők
 • a zuhanyzókban 3 perces homokóra figyelmeztet a tudatos vízfelhasználásra

Így lesz az erdei vándortábor a nyár legzöldebb programja!

 

Hol lehet jelentkezni?

Jelentkezés a www.erdeivandor.hu honlap online felületén keresztül lehetséges.

A jelentkezés során a honlapról letölthető nyilatkozat mintákat kell használni.

 

Mikor lehet jelentkezni?

Jelentkezés 2019. január 28. és 2019. április 30. között lehetséges.

 

Mik a jelentkezés feltételei?

 • Minden csoportban legyen: 1 db képesített Gyalogos vándortábor-vezető
 • A csoport minimális létszáma 15 diák és 2 db felnőtt
 • Egy adatlapon csak egy csoport jelentkezhet, de egy személy, intézmény vagy szervezet több csoportot is regisztrálhat.
 • A vándortáborban résztvevő gyermekek TAJ kártyájának másolatát, valamint a szülő/törvényes képviselő által aláírt, a táborozó egészségi állapotáról szóló nyilatkozatokat – amely a táborozás megkezdését megelőző négy napnál nem lehet régebbi – a tábort szervező pedagógus köteles összegyűjteni, és a táborozás során magánál tartani

A jelentkezéseket az Országos Erdészeti Egyesület a jelentkezés sorrendjében fogadja és rögzíti.

Hová fordulhatok a kérdéseimmel?

Részletes információk olvashatók a www.erdeivandor.hu oldalon.

További esetleges kérdéseikre készséggel válaszolunk az info@erdeivandor.hu e-mail címen.

 

Jó készülődést kíván a táborozásra:

az Országos Erdészeti Egyesület!