Kövess minket
  /  Egyéb kategória   /  „Az ember a természetben érzi magát a legjobban” – Interjú Németh Juci énekesnővel

„Az ember a természetben érzi magát a legjobban” – Interjú Németh Juci énekesnővel

Németh Juci zenész-énekesnő, jelenleg többek közt a Budapest Bár énekesnője az erdő, a növények és az állatok szeretetét otthonról hozta, édesanyaként pedig tudatosan törekszik arra, hogy kislánya a természet közelében nevelkedhessen. A környezetvédőként is aktív Juci az Erdei Vándortáborok pilisi útvonalának egy szakaszát járja be az ott táborozó vésztői általános iskolások csapatával. 

Erdei Vándor: Az első perctől kezdve nem volt kérdés számodra, hogy a mai túrán velünk tartasz, és hogy Zsályával, a 11 hónapos kislányoddal jössz. Mindig fontos volt Neked, hogy sok időt tölts a természetben?

Németh Juci: Szerintem az ember a természetben érzi a legjobban magát, a természetet pedig most a vadonra értem, vagyis mindarra, amibe eredetileg születtünk. Hamarosan ide, a Pilisbe költözünk, mert azt szeretnénk, ha Zsálya a természet közelében nevelkedne. Nagyon közel lesz hozzánk az erdő, így az altatásokat, a napi sétákat, a zsúrokat és összejöveteleket mind-mind a fák között képzelem el. Kapuvári származású vagyok, és van két fiatalabb testvérem. Gyerekkorunkban mindennapos volt, hogy az öcsémet – ő akkor még kisgyerek volt, én pedig nyolcadikos – reggel két szendviccsel biciklire raktam, és mentünk ki a zöldbe. Ott a kezünkbe vettük a kis állathatározót, a kis növényhatározót, a kis gombahatározót, és ott töltöttük az egész napot.

 

EV: Saját Facebook és Instagram oldalaidon szinte kizárólag zöld témákban posztolsz – támogatod a zero waste mozgalmat, a csomagolásmentességet, és ha teheted, újrahasznosítható termékeket vásárolsz. Tényleg ennyire szívügyed ez a téma?  

NJ: Olyannyira, hogy a közösségi médiát illetően el is felejtem sokszor, hogy énekesnő vagyok – van, hogy egy hónapban egyszer jut csak eszembe, hogy egy-egy koncertfotót is posztoljak. Igazság szerint nagyon rossz érzés, hogy erről csinálnak interjút velem – olyan ez, mintha valami csodabogár lennék, amikor a világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie, hogy vigyázunk a környezetünkre. Az ismertségemet megpróbálom arra használni, hogy rávegyem az embereket: próbáljuk még egy kicsit megőrizni azt a rengeteg szépséget, ami körülvesz bennünket. Arról nem is beszélve, hogy itt van egy kisbaba a hátamon, akinek a jövője jelenleg teljesen bizonytalan – őszintén szólva el tudnám sírni magam, ha ebbe mélyebben belegondolok.

EV: Az Erdei Vándortáborosokat most a Lajos-forrástól a Vasas-szakadékig kísértük. Az ő mai túrájuknak ez csak egy nagyon rövid szakasza, hiszen hét napon keresztül vándorolnak a Pilisi Parkerdő Zrt. által kialakított és gondozott útvonalakon. Van ehhez hasonló vándortáboros élményed gyermekkorodból Neked is? 

NJ: Jó néhány táboros, vándortáboros élményem van, főleg a főiskolás évekből. Egyébként barlangásztam is, ami még a túrázásnál is sokkal keményebb világ, hiszen ott gyakran a márciusi hóolvadásban, derékig érő vízben cuppog az ember. Azt gondolom, hogy a gyerekeknek minél több ilyen élményre volna szükségük – és nemcsak egy hétre a nyáron, hanem rendszeresen, sokat kellene a természetben, füvön, mezítláb szaladgálniuk… Ha ellensúlyozni akarjuk a technológiának azokat a hatásait, amiben ők ma kénytelenek élni, akkor nagyon fontos, hogy ismét közelebb kerüljünk az anyatermészethez.

EV: Ha jól sejtem, éppen ezért költöztök hamarosan a Pilisbe.

NJ: Én kisalföldi vagyok, a párom alföldi, így nekünk igazán különleges érzés, hogy a hegyekben lakhatunk majd. Azért is költözünk ki Budapestről, mert meg akarjuk változtatni a szokásainkat. A házunk nem lesz túl nagy, és nagyon környezettakarékosan, például napelemmel is fog működni. Egyre inkább szeretném azt érezni, hogy nem uraljuk a természetet, hanem egy szép szimbiózisban élünk vele – ezt a Pilisben megélni szerintem egy csoda, én pedig nagyon meg is becsülöm, hogy erre lehetőségem van.

Németh Jucival és Zsályával az Erdei Vándortáborok pilisi útvonalán készült kisfilm:

További érdekességek az Erdei Vándor Facebook-, illetve Instagram-oldalán:

https://www.facebook.com/ErdeiVandor/?epa=SEARCH_BOX

https://www.instagram.com/erdeivandor/