Kövess minket
  /  Egyéb kategória   /  „Az erdőben teljes nyugalmat érzek” – Interjú Törőcsik Franciska színésznővel

„Az erdőben teljes nyugalmat érzek” – Interjú Törőcsik Franciska színésznővel

Törőcsik Franciska egy stresszes forgatási időszak közepén, zaklatott napkezdés után csatlakozott az erdei vándortáborozó diákok Börzsönyben túrázó csapatához. A színésznő a gödöllői Waldorf Általános Iskola diákjait Drégelyvártól a kútbereki táborhelyig kísérte, közben saját túraélményeiről is mesélt.

Erdei Vándor: A Drégelyvártól Kútberekig tartó rövid szakaszon kísértük most végig a táborozókat, akik ezen a nomád táborhelyen töltik majd az éjszakájukat. Milyen volt együtt túrázni a gyerekekkel?

Törőcsik Franciska: Nagyon feltöltött! Régóta szerettem volna már túrázni, de az utóbbi pár évben nem jutottam el egy nagyobb kirándulásra. Gyerekkoromban az iskolai szünetekben rengeteget kirándultunk a családommal, nagyon komoly távokat tettünk meg. Apukám igen változatos módszerekkel próbált minket, gyerekeket motiválni: időnként azt ígérte, hogy a várban fagyit kapunk majd, máskor pedig az előttünk álló kilométerekkel csalt egy kicsit. A vándortáboros gyerekek nagyon nyitottak, oldottak, szinte azonnal maguk közé fogadtak – egy színésznőnek készülő kislány például rögtön „karriertanácsokat” kért tőlem.

EV.: Melyik gyermekkori kirándulás volt a legemlékezetesebb számodra?

TF: Talán a Szalajka-völgy, az nekem és a húgomnak is valóságos paradicsom volt: rengeteg pisztrángot, békát, gőtét láttunk, persze a táj is elvarázsolt minket. Most is találtunk a lányokkal békát, számomra hihetetlen élmény ezeket az állatokat itt, a természetes élőhelyükön látni.

EV: Miért fontos, hogy a gyerekek ma is minél több időt töltsenek a természetben, az erdőben?

TF: Ma már a gyerekek többségének az okostelefonon való pötyögés és a közösségi oldalak teszik ki a mindennapjait. A rendszeres kirándulás, táborozás talán visszahelyezi a figyelmet az igazán fontos dologra: barátaikra, a természetre és önmagukra.

EV: Egy népszerű fiatal színésznő mennyire tud időt szakítani a természetjárásra?

TF: Anyukámmal néha elmegyünk az erdőbe kutyát sétáltatni, ez az egyetlen alkalom, amikor eljutok mostanában az erdőbe.  A biciklizést is azért szeretem, mert ilyenkor van lehetőségem több mindent észrevenni a város zöld részeiből. Nagyon szeretnék többet járni az erdőbe, a természetbe, mert érzem, mennyire feltölt, kikapcsol. Ma délelőtt is rengeteg dolgot kellett még elintéznem, egyfolytában telefonáltam – és azzal, hogy megtettük ezt a néhány kilométeres szakaszt, azt hiszem, sikerült elengednem a nap történéseit. Tulajdonképpen teljes nyugalmat érzek most.

EV: A zöld környezet, az erdő állapota tehát a városi ember számára sem mellékes.

TF: Sokakhoz hasonlóan engem is nagyon foglalkoztat a környezetvédelem kérdése. Nagyon örültem annak, amit az ide vezető út során az egyik erdész mesélt: hogy milyen komoly szakmai előírások alapján végzik a munkájukat, és hogy tulajdonképpen minden egyes fával el kell számolniuk. Nagyon megnyugtató volt ezt hallani.

Törőcsik Franciskával az Erdei Vándortáborok börzsönyi útvonalán készült kisfilm:

További érdekességek az Erdei Vándor Facebook-, illetve Instagram-oldalán:

https://www.facebook.com/ErdeiVandor/

https://www.instagram.com/erdeivandor/