Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Mecsekben

Túránk a Mecseki Láthatatlanok nyomain indul Pécsről Vágotpusztára, az 56-os szabadságharcosok egyik főhadiszállására, majd Sikondára megyünk. Innen felfedezzük a vadregényes, patakokkal átszőtt Melegmányi- és a Nagy-Mély-völgyet, majd a Rákos-völgyön át kelet felé vándorolva a Koszonya-tetőnél magunk mögött hagyjuk a karsztfelszínt, hogy megismerkedjünk a mecseki szénmedence rekultivált meddőhányóival. A Mecseki Bányász emlékúton haladva jutunk fel a Máré-várhoz, s némi erdei strandolást követően a Kelet-Mecsek üvegműves kultúráját is megismerjük. A Zengőn át a Dombay-tó érintésével vándorlunk Pécsváradra.

Időpont foglalás

 

Táborhelyek

1-2. éjszaka: Sikonda – Gyermektábor
(épület vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

3-4. éjszaka: Komló – Zobákpuszta – Nomád táborhely
(telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel)

5-6. éjszaka: Pécsvárad – Dombay-tavi Ifjúsági Tábor
(telepített sátortábor, kiépített vizesblokkal, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

 

 

Heti program:

1. nap:

Az útvonal első állomása a Pécsi Állatkert megtekintése. Ezután a Mecseki Láthatatlanok nyomába eredünk, egy korabeli Csepel D-344-es teherautó platóján utazva jutunk el Vágotpusztára. A Mecseki Zödtúra útvonalán haladva jutunk el szálláshelyünkre, Sikondára.

Napi útvonalhossz: 5,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 75/261 m

2. nap:

A mánfai Árpád-kori templom megtekintése után a Melegmányi- és a Nagy-Mély-völgy csodálatos karsztképződményeit járjuk végig. Az egykori malomépület, a Ciframalom mellett elhaladva térünk vissza szálláshelyünkre, Sikondára.

Napi útvonalhossz: 15,7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 450/450 m

3. nap:

Szálláshelyünket elhagyva Budafa irányába indulunk tovább. A Rákos-völgy mésztufa-képződményeit megcsodálva Kövestető felé haladunk a mecseki szénmedence rekultivált meddőhányóin. A Magyarországon ritka ásványnak számító fonolit lelőhelyének megtekintése után érünk szálláshelyünkre, Zobákpusztára.

Napi útvonalhossz: 14,6 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 440/275 m

4. nap:

Körtúrára indulunk a Hidasi-völgyön keresztül. A Mecseki Bányász emlékúton haladva jutunk el a Máré-várhoz. A geológiai értékeiről nevezetes Vár-völgyben sétálva érünk a magyaregregyi erdei fürdőhöz. Pap-erdő, Szöge-hegy és a Gesztenyés érintésével jutunk vissza szálláshelyünkre. A fürdő utáni útszakasz távolsági busszal is megtehető.

Napi útvonalhossz: 15,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 437/437 m

5. nap:

Zobákpusztáról Püspökszentlászlóig haladva erdőpedagógiai program keretében ismerhetjük meg a terület erdőgazdálkodásának jellemzőit. Püspökszentlászlón megtekintjük a püspöki nyaralót és csodálatos arborétumát. Réka-kunyhó érintésével, a Külsőtanyák felől közelítjük meg szálláshelyünket.

Napi útvonalhossz: 13,7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 309/442 m

6. nap:

Szálláshelyünkről indulva körtúrát teszünk, felkapaszkodva a Mecsek legmagasabb pontjára, a 682 m magas Zengőre. Odafelé a Bazsarózsa-tanösvényen haladunk, visszafelé a Gizella-forrás érintésével jutunk a Dombay-tóhoz.

Napi útvonalhossz: 12,6 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 500/500 m

7. nap:

Szálláshelyünket elhagyva rövid túra során jutunk el Pécsváradi Várhoz, ahol tárlatvezetés keretében ismerkedünk meg a vár történetével, múltjával, jelenével. Autóbusszal indulunk vissza Pécsre.

Napi útvonalhossz: 2,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 51/34 m

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKönnyebb túra
  • Hossz80 km

2018. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30