Kövess minket
Image Alt

Erdei vándortábor a Zemplénben

CSOMAGSZÁLLÍTÁS

van

NEHÉZSÉG

Közepes

HOSSZ

~67-91 km

Varázslatos kalandra várnak a Zempléni-hegység erdői és a fák között megbúvó sziklák, amelyek páratlan panorámáját sohasem fogjátok elfelejteni.

A vándortáborozók programja Pálházán kezdődik, ahol megismerkedhettek a középkori molnárok munkájával, majd hangulatos erdei vasutazás után érkeztek meg az első napi táborhelyre. A program során megtekinthetitek a Zempléni-hegység részeit felülről a Nagy-Péter-mennykőről, a Sólyom-bércről és a Kerekkőről. Közben felfedezhetitek a hegyi rétek különleges világát az István-kúti nyírjesben, a Mlaka-réten és a Gerendás-réten. És meglátogathatjátok az Ósva-patak völgyének különleges geológiai világát, a regéci várromot, vagy a Megyer-hegyi tengerszemet. Az egyes napokra több útvonalat is válaszhathattok, így még a következő évek vándortáboraiban is alkalmatok nyílik felfedezni a Zempléni-hegység újabb és újabb arcát, varázslatos világát.

Zemplén – Erdei Vándor útikalauz (2024.)

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás

Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Rostalló, Regéc községhatár

(nomád táborhely – telepített sátortábor, esetlegesen telepített konténeres vizesblokkal, korlátozott meleg vizes fürdési lehetőséggel, esetlegesen áramellátással, mobil térerő néhány száz méteres sétával érhető el)

3-4. éjszaka: Gerendás-rét, Háromhuta községhatár

(nomád táborhely – telepített sátortáborral, mobilvécével, hideg vizes kerti zuhanyzási lehetőséggel, korlátozott kapacitású áramellátással, mobil térerő a táborhely környezetében jellemzően elérhető)

5-6. éjszaka: Újhutai Ifjúsági Tábor, Háromhuta

(6 ágyas faházak, közösségi térrel, kiszolgáló épülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással, mobil térerő a táborhely környezetében jellemzően elérhető)

Heti program:

1. nap: Pálháza – Rostalló

Az első napon a korabeli molnárok munkájával ismerkedhettek meg a pálházi középkori vízimalomban, majd a Pálházi Állami Erdei Vasútra szállhattok, amellyel a Kemence-patak csodálatos völgyében vonatozhattok (a vízimalom és a vonatozás díját a program tartalmazza) első táborhelyetekig. Persze, ha már rögtön sétálni szeretnétek, ezt a távot gyalog is megtehetitek.

Napi útvonalhossz: 9,1 km kisvasúttal és 0,5 km gyalog / kb. 6 km gyalog
Napi szintemelkedés/lejtés: 100 m/0 m kisvasúttal / 10 m/100 m gyalog

2. nap:

A túra: Süveg-hegy – Nagy Péter-mennykő

Reggeli után a Dérföldi-forrás felé indulva haladtok felfelé a Süveg-hegyen át a Bekecsi elágazásig. Innen az Országos Kékkör jelzését követve mentek tovább. Egy kitérőt téve megcsodálhatjátok a Nagy-Péter-mennykőről elétek táruló kilátást, majd az István-kúti nyírjesen keresztül és a Mlaka-réten az Országos Kéktúra vonaláról letérve érkeztek vissza a rostallói bázisra. Ha csak egy lazább túrát szeretnétek, akkor a Holló-réttől egy erdészeti úton vissza is térhettek a táborhelyre.

Napi útvonalhossz: 16,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 530 m/530 m

B túra: Holló-rét – Ósva-völgy – Holló-rét

Az első teljes napon másik célpontot is választhattok, ha inkább egy kicsivel hosszabb, de kevésbé kaptatós útvonalon meglátogatnátok a középkori duzzasztógát romját. Ebben az esetben szintén a Dérföldi-forrás felé vezet az utatok. A Süveg-hegy oldalában, a Holló-réten azonban a sárga sáv jelzést követve ereszkedtek le az Ósva-völgybe, ahol a perlit kőtornyok mellett elhaladva éritek el a gát romjait. Visszafelé ugyanazon az útvonalon érhettek vissza Rostallóra.

Napi útvonalhossz: 18,0 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 340 m/340 m

3. nap:

Ezen a napon lehetőségetek nyílik erdei iskolai foglalkozáson részt venni és megtekinteni a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központban (RÖNK) berendezett természeti kiállítást.

A túra: Páfrány tanösvény – Kőkapu – Komlós-völgy

Az előző napi nagyobb igénybevétel jutalma a csodálatos élményeken kívül egy rövidebb táborhelyváltó túra. A Páfrány tanösvényt útba ejtve Kőkapu felé indultok, ahol akár meg is állhattok nézelődni vagy játszani, majd a Komlós-völgyi erdészeti úton sétáltok fel a Gerendás-rétig, ahol a táborhelyetek található.

Napi útvonalhossz: 8,4 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 320 m/120 m

B túra: Mlaka-rét – Gerendás-rét

Táborhelyváltó túrátokra a másik lehetőség először a Mlaka-rétre vezet fel, ahol az Országos Kékkör nyomvonalát követve juthattok el következő szálláshelyetekre, ami a Gerendás-réten lesz. Útközben tehettek egy rövid kitérőt a Kerek-kő nevű sziklára, ahol gyönyörködhettek az elétek táruló kilátásban.

Napi útvonalhossz: 9,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 380 m/180 m

4. nap:

A túra: Fórika-forrás – Mlaka-rét – Sólyom-bérc – Nagy-Péter-mennykő – Mlaka-rét

Reggeli után a zöld sáv jelzésen haladhattok lefelé a Flórika-forrásig. Onnan a Spalenyica-völgyön keresztül mentek fel a Mlaka-rétre, majd egy rövid kaptatóval tehettek egy kitérőt a Sólyom-bérc ormára, majd a Mlaka-rétre visszaérve dönthettek, hogy visszatértek a Gerendás-rétre, vagy folytatjátok utatokat a Nagy-Péter-mennykőig. Visszafelé az Országos Kéktúra jelzését követve a Mlaka-réten keresztül érhettek vissza a Gerendás-réti táborotokig.

Napi útvonalhossz: 9,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 520 m/520 m

B túra: Megyer-hegyi tengerszem

A reggelit elfogyasztva egy hosszabb útvonalra is vállalkozhattok. A Gerendás-rétről a Kecske-bércet délről megkerülve éritek el a Zsidó-rétnél az Országos Kéktúra nyomvonalát, amelyet követve Makkoshotykára juttok. A községben a Malomkő tanösvényre tértek át és kapaszkodtok fel először a Király-hegyre, majd onnan továbbmentek a Megyer-hegyre, ahol a fák között bújik meg a hajdani malomkőbánya helyén lévő, hatalmas sziklafalak által övezett kis tengerszem. Visszafelé ugyanezen az útvonalon juthattok vissza a Gerendás-rétre. Az odavezető út menetrend szerinti busz (ennek díját a program nem tartalmazza) igénybevételével mérsékelhető.

Napi útvonalhossz: 30,0 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 570 m/570 m

5. nap:

Hajnalban az erdő ébredésével egyidejűleg elsétálhattok a Kerek-kőre, ahonnan csodálatos panoráma mellett tekinthetitek meg a napfelkeltét. (Kb. 8,5 km).

Reggeli után részt vehettek egy vadászkutyás bemutatón, ahol az utánkeresők munkájával és a vérebekkel ismerkedhettek meg.

A túra: Gerendás-rét – Kecske-hát – Újhuta

Utolsó táborhelyváltó túrátok során elindulhattok az Országos Kéktúra nyomvonalán Eszkála felé, ahonnan a Kecske-háton keresztül éritek el a Zsidó-rétet. Innen a kék négyzet jelzésen ereszkedhettek le utolsó táborhelyetekre, az Újhutai Ifjúsági Táborba.

Napi útvonalhossz: 7,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 100 m/240 m

B túra: Gerendás-rét – Újhuta

Másik lehetőségetek a táborhelyváltásra, hogy a zöld jelzésen indultok el dél felé, amely egyenesen Újhuta északi részére vezet. Innen az aszfaltúton keresztülhaladva a kis üdülőfalun éritek el az utolsó két éjszakai szálláshelyeteket, az Újhutai Ifjúsági Tábort.

Napi útvonalhossz: 2,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 0 m/140 m

6. nap:

A túra: Komlóska – Pusztavár – Kecske-hát

Reggeli után Komlóska felé veszitek az irányt, ahol a falu túloldalán található Pusztavár romjaihoz mászhattok fel. Pihenés után visszaereszkedtek a faluba és utatokat az Országos Kéktúra Kecske-háti szakasza felé folytatjátok, amelyet a Zsidó-rétnél elhagyva juthattok vissza táborhelyetekhez.

Napi útvonalhossz: 18,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 620 m/620 m

B túra: Óhuta – Regéci vár

Amennyiben a regéci várat szeretnétek meglátogatni, akkor az aszfaltutat kövessétek a Huta-völgyön keresztül a regéci elágazásig, majd jobbra fordulva haladjatok végig Óhután. A falu végén menjetek az erdőbe a piros négyzet jelzés mentén, amely a regéci Várhegy lábához vezet az Országos Kéktúra jelzésére. A várba a kék és piros L jelzésen keresztül juthattok fel, ahol megcsodálhatjátok a gyönyörű panorámát (a várbelépő díját a program tartalmazza). Visszafelé ugyanezen az útvonalon juthattok a táborhelyetekre.

Napi útvonalhossz: 19,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 470 m/470 m

7 nap: Nagyduglaszos

Az utolsó napon a hazautazás előtt még megtekinthetitek a Nagyduglaszos 40 méternél is magasabb faóriásait, amelyekhez hasonlóan magas fákat nagyon keveset láthattok Magyarországon.

Napi útvonalhossz: 3,0 km

Napi szintemelkedés/lejtés: 130 m/130 m

Választható indulási napok: frissítés alatt

Hétfő Szerda Péntek
2024. június 24. 2024. június 26. 2024. június 28.
2024. július 1. 2024. július 3. 2024. július 5.
2024. július 8. 2024. július 10. 2024. július 12.
2024. július 15. 2024. július 17. 2024. július 19.
2024. július 22. 2024. július 24. 2024. július 26.
2024. július 29. 2024. július 31. 2024. augusztus 2.
2024. augusztus 7. 2024. augusztus 9..
2024. augusztus 12.

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás