Kövess minket
Image Alt

Erdei vándortábor a Balaton-felvidéken

CSOMAGSZÁLLÍTÁS

nincs

NEHÉZSÉG

Közepes

HOSSZ

70-78 km

Monostorapátiból, az Eger-patak völgyéből indul Balaton-felvidéki vándortáborunk. Meghódítjuk a Hegyesdi várromot, ahonnan megcsodáljuk a tanuhegyeket, majd az Almádi romtemplomot érintve érkezünk a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolába. Célba vesszük a nagyvázsonyi Kinizsi-várat, felkeressük a Szent Mihály pálos kolostor romjait. Bejárjuk az Öreg bükk tanösvényt, majd utunkat a Balaton felé folytatjuk, Zánkán jó idő esetén strandolással töltődünk fel. Mielőtt hazaindulnánk még felkeressük a bazaltvulkán Hegyestűt, sétálunk az egykori kráterben, majd Zánkán elbúcsúzunk egymástól.

Balaton-felvidék – Erdei Vándor útikalauz (2023.)

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás

Csomagszállítás-mentes útvonal!

Az Erdei Vándortáborok ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében ez az útvonal csomagszállítás-mentes.

Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Monostorapáti Sportpálya, Monostorapáti
(telepített sátortábor, melegvizes fürdési lehetőséggel, korlátozott áramellátással, 2 db plusz mobil WC)

3-4. éjszaka: Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola
(telepített sátortábor, melegvizes fürdési lehetőséggel, korlátozott áramellátással, 2 db szaniter konténer)

5-6. éjszaka: Monoszlói Templomkert, Monoszló
(telepített sátortábor, melegvizes fürdési lehetőséggel, korlátozott áramellátással, 1 db szaniter konténer)

Heti program:

1. nap:

Érkezés Monostorapátiba, táborfoglalás. Első utunkat a festői kilátást nyújtó Hegyesdi várrom felé vesszük. A tanösvény felvezet bennünket az egykori vár tetejére. Délután fakultatív sportolási lehetőségek közül választhatunk, foci és méta formájában. Meleg vacsora a faluban, majd este tábornyitás.

Napi útvonalhossz: 10 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 281/156 m

2. nap:

Reggeli a szálláson, majd ezt követően utunkat a Bakonyszentjakabi pálos kolostorrom felé vesszük, közben hideg ebéd. Ebéd után visszatérünk a szállásra. A falu óvodájában meleg vacsora.

Napi útvonalhossz: 20 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 386/156 m

3. nap:

Megreggelizünk a szálláson, majd csomagjainkkal a hátunkon elhagyjuk Monostorapátit és utunkat az Almádi templomrom felé vesszük, közben hideg ebéd. Utunkat folytatva elérjük a következő 2 nap szálláshelyét, a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolát. Letáborozunk és meleg vacsorával zárjuk a napot.

Nap útvonalhossz: 12 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 320/150 m

4. nap:

Reggeli után az Országos Kéktúra útvonalon Nagyvázsony felé indulunk, felkeressük a Szent Mihály pálos kolostorromot. Ebédünk elfogyasztása után felkerekedünk, hogy felfedezzük a Nagyvázsonyi Kinizsi várat. A szálláson meleg vacsora vár minket.

Nap útvonalhossz: 17 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 320/270 m

5. nap:

Mielőtt elhagyjuk a szállást megreggelizünk, ezután bejárjuk az Öreg bükk tanösvényt, majd útnak indulunk Monoszló felé. A templomkertben szállásfoglalás és ebéd. A délutáni szabad programot követően meleg vacsora vár bennünket.

Nap útvonalhossz: 7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 320/220 m

6. nap:

A-túra: Utunkat a Balaton felé vesszük, a zánkai strandon pihenünk meg, itt fogyasztjuk el hideg ebédünket. Miután kistrandultuk magunkat, visszatérünk a szállásra, ahol meleg vacsora fogad minket.

Nap útvonalhossz: 12 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 220/110 m

B-túra: Amennyiben az időjárás nem kedvez a strandolásnak, vagy inkább ezt a napot is aktívan szeretnénk tölteni, akkor Balatonhenye felé vesszük az irányt, meghódítva a Fekete-hegyet. Az Eötvös Károly kilátónál elfogyasztjuk hideg ebédünket, majd visszatérünk a szállásra, ahol meleg vacsora vár minket a templomkertben.

Nap útvonalhossz: 16,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 346/220 m

7. nap:

Hideg reggeli a szálláson, majd összecsomagolunk. Mielőtt hazaindulnánk felkeressük az egykori bazalt vulkánt, a Hegyestűt. Az ebéd elfogyasztása után ér véget a Balaton-felvidéki vándortáborunk. Hazaindulás Zánkáról.

Nap útvonalhossz: 7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 336/110 m

Választható indulási napok: frissítés alatt