Kövess minket
Image Alt

Erdei vándortábor a Bükkben

CSOMAGSZÁLLÍTÁS

nincs

NEHÉZSÉG

Nehéz

HOSSZ

63,2 km

A 7 napos vándorút a Bükk nyugati kapujában, Felsőtárkányban kezdődik, ahová szeretettel várja a vándortáboros csoportokat az EGERERDŐ Zrt.  Az útvonal első tárborhelye a felsőtárkányi erdőrengetegben megbúvó Stimecz-ház melletti tisztás. A helyi nevezetességek (emlékerdő, vadbemutató kert, kisvasút, időszakos források) megismerése után felkapaszkodunk a Bükk-fennsíkra, ahonnan csodás látvány tárul elénk a Dél -Bükk gyönyörű erdőségeire, egészen az Alföld pereméig.

A déli kövek vonulatán Ny-i irányban haladva elérünk az Őr-kőhöz, ahonnan leereszkedünk Bélapátfalvára. A Gyári-tó melletti táborhelyről indulva, hamarosan rálátunk a Bél-kő fehér, kopárszikláira, melyek az egykori mészkőbányászat emlékét őrzik.  Körtúránk során a holdbéli képet adó bányaudvart is megcsodálhatjuk, mely ma már fokozottan védett természetvédelmi terület, innen kitekintve fantasztikus panoráma tárul elénk a Mátra, a Bükk és a Felvidék felé.

Kirándulásunk utolsó állomása Szilvásvárad, ahol felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk. A bükk-fennsíki körtúra mellé választhatunk erdei iskolai programot, múzeumlátogatást vagy kisvonatozást, mely során a természeti és kulturális értékekkel (Fátyol-vízesés, Lipicai ménes, Orbán- ház) is megismerkedhetünk.

Bükk – Erdei Vándor útikalauz (2024.)

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás

Csomagszállítás-mentes útvonal!

Az Erdei Vándortáborok ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében ez az útvonal csomagszállítás-mentes.

Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Stimecz-ház melletti tisztás, Felsőtárkány

(GPS koordináta: 48.018919, 20.454023)

Nomád sátortábor.

Vezetékes áram nincs, de áramvételi lehetőség a táborhelyen lévő filagóriában napelem rendszerrel biztosított. Térerő csak korlátozottan fogható. Vezetékes víz nincs. A táborhely mellett 2021-ben épített közösségi tér található, mely részben zárt. Az egyik zárt helyiségben hidegvizes fürdési lehetőséget biztosítunk, míg a másik zárt helyiségben a csomagokat lehet tárolni. A táborhely mellett több szalonnasütő hely áll a vándortáborozók rendelkezésére.

3-4. éjszaka: Bélapátfalva, Gyári-tó, Bélapátfala 24 TI2

(GPS koordináta: 48.059918, 20.372826)

Nomád sátortábor.

Áramvételre korlátozottan van lehetőség, térerő jól fogható. Vezetékes víz nincs. A táborhelyen 2021-ben épített közösségi tér található, mely részben zárt. Az egyik zárt helyiségben melegvizes fürdési lehetőséget biztosítunk, míg a másik zárt helyiségben a csomagokat lehet tárolni. A táborhely közelében lévő tisztásokon több szalonnasütő hely található.

5-6. éjszaka: Szilvásvárad, Szalajka-völgy – Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum melletti tisztás

(GPS koordináta: 48.085255, 20.406638)

Sátortábor. Vezetékes víz és melegvizes fürdési lehetőség van. Áram és térerő van.  Csomagtárolás a szomszédos kőépületben megoldott. Emellett 2021-ben épített közösségi tér áll a vándortáborosok rendelkezésére.

Heti program:

1. nap:

A Bükk nyugati kapujába, Felsőtárkányba, busszal juthatunk el, ahonnan a helyi nevezetességek (tájház, tó, Szikla-forrás, Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Látogató Központ) megtekintése után könnyű gyalogtúra vár ránk.

Felsőtárkányból a Stimecz-házhoz vezet utunk, a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút végállomására.

Útközben érdemes megpihenni pár percre az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás emlékére létrehozott erdő mellett, majd a Varró-háznál lévő vadbemutatókertnél is, ahol muflonok és dámszarvasok életébe pillanthatunk be.

A kanyargós Egeres-völgyben északkelet felé haladva, néhány kilométer után elérjük a Stimecz-házat, a közelében lévő réten pedig a nomád sátortábort.

Ingyenes program: Felsőtárkány Tájház, Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút (felújítás függvényében). 2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehetőek igénybe.

Napi útvonalhossz: 5,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 120/29 m

2. nap:

Vándorutunk körtúrával folytatódik a Lambot-ház és a Imő-kő időszakos karsztforrása mellett, melynek különlegessége, hogy forrásbarlangból tör elő – jellemzően tavasszal. Az emelkedők fáradalmait kipihenhetjük a Toldi-kunyhónál, mely egy egyszerűen berendezett erdei kunyhó, de a csodás környezet és feledhetetlen nyugalom miatt sok száz túrázó választja éjszakai menedéknek. A körtúránk utolsó kilométereit pedig a Vörös-kő tanösvényen tehetjük meg, ahol alaposabban megismerhetjük a minket körülvevő állat- és növényvilágot.

Napi útvonalhossz: 11,0 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 492/498 m

3. nap:

Túránk talán legszebb részéhez értünk. Bár jelentős emelkedőt kell leküzdeni a Bükk-fennsíkot délről határoló kövekre felkapaszkodva, kárpótlásul onnan lenyűgöző látvány tárunk elénk. Ahogy haladunk egyik kőről a másikra, a Sima-kőről, Vörös-kőre, Cserepes-kőről, Pes-kőre, egyre jobban magunkénak érezzük ezt a csodás vidéket.

Az Őr-kő alatt elhaladva lejtmenetben haladunk tovább Bélapátfalva felé, a Gyári-tó közelében lévő sátortáborba.

Napi útvonalhossz: 14,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 694/658 m

4. nap:

Vándorutunkat körtúrával folytatjuk, melynek célja, hogy az alig háromezres lélekszámú kisváros két nevezetességét közelebbről megismerjük.

A Bél-kő aljánál fakadó forrásnál, 1232-ben alapították a ciszterci apátságot, melynek ősi falai a kőbe vésett hitet jelképezik. Az apátság felújítását 2021-ben kezdték meg, így jelenleg nem látogatható, csak környezetét lehet megcsodálni.

Az apátság felé magasodik a felhagyott kőbánya, ami a „megráncosodott” mészkőfalakkal és a kietlen bányaudvarral együtt holdbéli táj képét mutatja. Bélapátfalva jól ismert egykori cementgyártásáról, melynek alapanyaga a helyben kibányászott mészkő volt. A bányaművelést a 2000-es évek elején befejezték, azóta a területet egyedi növény és állatvilág hódította vissza, melyről útközben a Bél-kő tanösvény tábláiról is tájékozódhatunk.

Napi útvonalhossz: 13,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 508/503 m

5. nap:

Ismét „sátrat bontunk” és észak felé vesszük az irányt, egészen a szilvásváradi Szalajka-völgyig.

Vándorlásunk során emlékezzünk vissza az itt zajlott II. világháborús küzdelmekre, melyről az elhunyt német katonák temetkezési helye (Katonasírok) is tanúskodik. A síremléket a 2. világháborút szintén megjárt erdész őseink hozták létre és halálukig ők, napjainkban pedig erdész utódaik gondozták.

A túránk végére megérkezünk a jól ismert szilvásváradi Szalajka-völgybe, mely egyedülálló természeti értékekkel és igényes épített környezettel várja a megfáradt vándorokat.

A völgy fő nevezetességeit erdei iskolás program keretében alaposabban is megismerhetjük. Az erdei iskolás foglalkozás igénybevételére és a múzeumlátogatáshoz előzetes regisztráció szükséges.

Ingyenes program: Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola látogatás, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum látogatás, Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton kisvonatozás. Ezek a programok az 5-6-7. napon vehetők igénybe, de legfeljebb 1 alkalommal!

(2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Napi útvonalhossz: 6,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 288/243 m

6. nap:

Nehéz nap elé nézünk: nagy szintkülönbséget kell leküzdeni, hogy meg tudjuk hódítani a Bükk-fennsíkot, a maga több évezredes történelmének nyomában járva!

A vidék egyik legfontosabb régészeti lelőhelye az Istállós-kői ősember barlang, ahonnan több tízezer évvel ezelőtti neandervölgyi ember maradványai kerültek napvilágra.

A fennsík mikroklímája egyedi élővilágot éltet, melynek hatalmas víznyelő töbreit látván gondoljunk vissza a vándorutunk során látott forrásokra (Imó-kői forrásbarlang, Fátyol-vízesés, Szikla-forrás). Emlékezzünk arra, hogy a hegylábi források vizét a mészkőhegység gyomrába beszivárgó, ott több ezer év alatt barlangokat létrehozó csapadék táplálja.

Utunk egy szűk sziklaszoroson keresztül vezet lefelé Magyarország legmagasabban fekvő fennsíkjáról, mely Olasz-kapu néven már több mint 100 éve állít emléket olasz hadifoglyok verejtékes munkájának. Az I. világháború után az akkori erdőbirtokos, Pallavicini Károly őrgróf szolgálatába került 18 olasz hadifogoly, akik 1918-ban, Thurzó Gáspár hadmérnök irányításával kézi erővel törték át a hegyet az erdei kisvonat pályaépítéséhez, a jutalomként járó hazautazás reményében. A sziklafalban emléktábla hirdeti a foglyok munkáját.

Ingyenes program: Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola látogatás, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum látogatás, Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton kisvonatozás. Ezek a programok az 5-6-7. napon vehetők igénybe, de legfeljebb 1 alkalommal!

(2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Napi útvonalhossz: 12,7 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 610/613 m

7. nap:

A bükki vándortábort kisvonatozással és a község látnivalóinak megismerésével zárjuk. A Fatelep-megállóhoz megérkezve érdemes felkeresni a történelem iránt érdeklődőknek az Archeoparkot, az adrenalin-függőknek a szilvásváradi kalandparkot. A lovak szerelmeseinek pedig a Lovasmúzeum, valamint a Lipicai ménes és a lovaskocsi történetét bemutató gyűjtemény nyújthat izgalmas élményt. De a faluséta során az Orbán-ház helytörténeti gyűjteményét és a református kerektemplomot sem szabad kihagyni. Hazautunkat Szilvásváradról buszra vagy vonatra szállva is tervezhetjük.

Ezen a napon nincs kötelező erdei gyalogos táv, a programok szabadon választhatóak.

Ingyenes program: Hajtókocsi kiállítás (2024. 05. 31-ig az útvonalfelelősnek leadott regisztráció alapján vehető igénybe.)

Egyéb információ:

Ne feledjük, a Bükk vadregényes szabdalt vidékének köszönhetően, a bükki vándortábor teljesítése nagy igénybevételt jelent, melynek útvonala jellemzően zárt erdőtömbökben vezet. Az útvonal terepi adottságai mellett a csomagszállítás hiánya tovább fokozza a csoportok leterheltségét, így ügyeljünk arra, hogy csakis a legszükségesebb dolgokat hozzuk magunkkal a túrára.

Kérjük a csoportvezetőket, hogy az ajánlott programok igénybevételét és egyéb igényeket (pl: sajátos étkezési igény, csomagszállítás, stb.) legkésőbb 2024. 05. 31-ig jelezzék az útvonalfelelősnek a kitöltött kérdőív visszaküldésével. 

Választható indulási napok: 

Hétfő Szerda Péntek
2024. június 24. 2024. június 26. 2024. június 28.
2024. július 1. 2024. július 3. 2024. július 5.
2024. július 8. 2024. július 10. 2024. július 12.
2024. július 15. 2024. július 17. 2024. július 19.
2024. július 22. 2024. július 24. 2024. július 26.
2024. július 29. 2024. július 31. 2024. augusztus 2.
2024. augusztus 5. 2024. augusztus 7. 2024. augusztus 9.
2024. augusztus 12.

JELENTKEZÉS

Időpontfoglalás