Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Zemplénben

Varázslatos kalandra várnak a Zempléni-hegység erdői és a fák között megbúvó sziklák, amelyek páratlan panorámáját sohasem fogjátok elfelejteni.

A vándortáborozók programja Pálházán kezdődik, ahol megismerkedhetnek a középkori molnárok munkájával, majd hangulatos erdei vasutazás után érkeznek meg az első napi táborhelyre. A program során megtekinthetik a Zempléni-hegységet felülről a Nagy-Péter-mennykőről, a Sólyom-bércről és a Kerekkőről. Közben felfedezhetik a hegyi rétek különleges világát az István-kúti nyírjesben, a Mlaka-réten és a Gerendás-réten. És meglátogatják az Ósva-patakvölgyének különleges geológiai világát, a regéci várromot, vagy a Megyer-hegyi tengerszemet. Az egyes napokra több útvonalat is válaszhatnak, így még a következő évek vándortáboraiban is felfedezhetik a Zempléni-hegység újabb és újabb arcát, varázslatos világát.Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Rostalló, Regéc községhatár

(nomád táborhely - telepített sátortábor, esetlegesen telepített konténeres vizesblokkal, korlátozott meleg vizes fürdési lehetőséggel, esetlegesen áramellátással)

A táborhely idén nomád táborhelyként működik, azonban várhatóan 2021 elejére elkészül a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK), amely a későbbiekben állandó jelleggel 34 fő részére, pótágyakkal 40 fő részére tud szálláshelyet biztosítani. A RÖNK építését követően a táborhely leírása módosul az alábbiak szerint: turistaszálló, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással.

3-4. éjszaka: Gerendás-rét, Háromhuta községhatár

(nomád táborhely – telepített sátortáborral, mobilvécével, hideg vizes kerti zuhanyzási lehetőséggel, korlátozott kapacitású áramellátással)

5-6. éjszaka: Újhutai Ifjúsági Tábor, Háromhuta

(faházak, közösségi térrel, kiszolgáló épülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)


Heti program:

1. nap: Pálháza - Rostalló

Az első napon a korabeli molnárok munkájával ismerkedhettek meg a pálházi középkori vízimalomban, majd a Pálházi Állami Erdei Vasútra szállhattok, amellyel a Kemence-patak csodálatos völgyében vonatozhattok első táborhelyetekig. Persze, ha már rögtön sétálni szeretnétek, ezt a távot gyalog is megtehetitek.

Napi útvonalhossz: 9,1 km kisvasúttal és 0,5 km gyalog / kb. 6 km gyalog
Napi szintemelkedés/lejtés: 100 m/0 m kisvasúttal / 10 m/100 m gyalog

2. nap:

A túra: Süveg-hegy – Nagy Péter-mennykő

Reggeli után a Dérföldi-forrás felé indulva haladtok felfelé a Süveg-hegyen át a Bekecsi elágazásig. Innen az Országos Kékkör jelzését követve mentek tovább. Egy kitérőt téve megcsodálhatjátok a Nagy-Péter-mennykőről elétek táruló kilátást, majd az István-kúti nyírjesen és a Mlaka-réten keresztül érkeztek vissza a rostallói bázisra. Ha csak egy lazább túrát szeretnétek, akkor a Holló-réttől egy erdészeti úton vissza is térhettek a táborhelyre.

Napi útvonalhossz: 16,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 530 m/530 m

B túra: Holló-rét – Ósva-völgy – Holló-rét

Az első teljes napon másik célpontot is meglátogathattok, ha inkább egy kicsivel hosszabb, de kevésbé kaptatós útvonalon látogatnátok meg a középkori duzzasztógát romját. Ebben az esetben szintén a Dérföldi-forrás felé vezet az utatok. A Süveg-hegy oldalában, a Holló-réten azonban a sárga sáv jelzést követve ereszkedtek le az Ósva-völgybe, ahol a perlit kőtornyok mellett elhaladva éritek el a gát romjait. Visszafelé ugyanazon az útvonalon érhettek vissza Rostallóra.

Napi útvonalhossz: 18,0 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 340 m/340 m

3. nap:

A túra: Páfrány tanösvény – Kőkapu – Komlós-völgy

Az előző napi nagyobb igénybevétel jutalma a csodálatos élményeken kívül egy rövidebb táborhelyváltó túra. A Páfrány tanösvényt útba ejtve Kőkapu felé indultok, ahol akár meg is állhattok nézelődni vagy játszani, majd a Komlós-völgyi úton sétáltok fel a Gerendás-rétig, ahol a táborhelyetek található.

Napi útvonalhossz: 8,4 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 320 m/120 m

B túra: Mlaka-rét – Gerendás-rét

Táborhelyváltó túrátokra a másik lehetőség először a Mlaka-rétre vezet fel, ahol az Országos Kékkör nyomvonalát követve juthattok el következő szálláshelyetekre, ami a Gerendás-réten lesz. Útközben tehettek egy rövid kitérőt a Kerek-kő nevű sziklára, ahol gyönyörködhettek az elétek táruló kilátásban.

Napi útvonalhossz: 9,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 380 m/180 m

4. nap:

A túra: Fórika-forrás – Mlaka-rét - Sólyom-bérc – Nagy-Péter-mennykő – Mlaka-rét

Reggeli után a zöld sáv jelzésen haladhattok lefelé a Flórika-forrásig. Onnan a Spalenyica-völgyön keresztül mentek fel a Mlaka-rétre, majd egy rövid kaptatóval tehettek egy kitérőt a Sólyom-bérc ormára, majd a Mlaka-rétre visszaérve dönthettek, hogy visszatértek a Gerendás-rétre, vagy folytatjátok utatokat a Nagy-Péter-mennykőig. Visszafelé az Országos Kéktúra jelzését követve a Mlaka-réten keresztül érhettek vissza a Gerendás-réti táborotokig.

Napi útvonalhossz: 9,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 520 m/520 m

B túra: Megyer-hegyi tengerszem

A reggelit elfogyasztva egy hosszabb útvonalra is vállalkozhattok. A Gerendás-rétről a Kecske-bércet délről megkerülve éritek el a Zsidó-rétnél az Országos Kéktúra nyomvonalát, amelyet követve Makkoshotykára juttok. A községben a Malomkő tanösvényre tértek át és kapaszkodtok fel először a Király-hegyre, majd onnan továbbmentek a Megyer-hegyre, ahol a fák között bújik meg a hajdani malomkőbánya helyén lévő, hatalmas sziklafalak által övezett kis tengerszem. Visszafelé ugyanezen az útvonalon juthattok vissza a Gerendás-rétre.

Napi útvonalhossz: 30,0 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 570 m/570 m

5. nap:

A túra: Gerendás-rét – Kecske-hát - Újhuta

Utolsó táborhelyváltó túrátok során elindulhattok az Országos Kéktúra nyomvonalán Eszkála felé, ahonnan a Kecske-háton keresztül éritek el a Zsidó-rétet. Innen a kék négyzet jelzésen ereszkedhettek le utolsó táborhelyetekre, az Újhutai Ifjúsági Táborba.

Napi útvonalhossz: 7,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 100 m/240 m

B túra: Gerendás-rét – Újhuta

Másik lehetőségetek a táborhelyváltásra, hogy a zöld jelzésen indultok el dél felé, amely egyenesen Újhuta északi részére vezet. Innen az aszfaltúton keresztülhaladva a kis üdülőfalun éritek el az utolsó két éjszakai szálláshelyeteket, az Újhutai Ifjúsági Tábort.

Napi útvonalhossz: 2,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 0 m/140 m

6. nap:

A túra: Komlóska – Pusztavár – Kecske-hát

Reggeli után Komlóska felé veszitek az irányt, ahol a falu túloldalán található Pusztavár romjaihoz mászhattok fel. Pihenés után visszaereszkedtek a faluba és utatokat az Országos Kéktúra Kecske-háti szakasza felé folytatjátok, amelyet a Zsidó-rétnél elhagyva juthattok vissza táborhelyetekhez.

Napi útvonalhossz: 18,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 620 m/620 m

B túra: Óhuta – Regéci vár

Amennyiben a regéci várat szeretnétek meglátogatni, akkor az aszfaltutat kövessétek a Huta-völgyön keresztül a regéci elágazásig, majd jobbra fordulva haladjatok végig Óhután. A falu végén menjetek az erdőbe a piros négyzet jelzés mentén, amely a regéci Várhegy lábához vezet az Országos Kéktúra jelzésére. A várba a kék és piros L jelzésen keresztül juthattok fel, ahol megcsodálhatjátok a gyönyörű panorámát. Visszafelé ugyanezen az útvonalon juthattok a táborhelyetekre.

Napi útvonalhossz: 19,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 470 m/470 m

7 nap: Nagyduglaszos

Az utolsó napon a hazautazás előtt még megtekinthetitek a Nagyduglaszos 40 méternél is magasabb faóriásait, amelyeknél magasabb fákat keveset láthattok Magyarországon.

Napi útvonalhossz: 0,8 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 60 m/60 m

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKözepes
  • Hossz~67-91 km