Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Pilisben

Látványos történelmi időutazás a fővárostól Visegrádig! Pilisi túránk a szentendrei HÉV állomásról indulva bepillantást nyújt a Visegrádi-hegység természeti értékeibe, és a magyar történelem emlékeibe.

A túra kezdetén a Kő-hegy megkapó panorámájával inthetünk búcsút az urbanizált környezetnek, majd érintjük a Holdvilág-árok hűvös szurdokvölgyét, és a Dunakanyar legszebb látványát kínáló Prédikálószéki-kilátót. Ezt követően felfedezzük az eredetileg kizárólag vadászok által használt vadregényes Spartacus-ösvényt, végül megérkezünk Visegrádra, ahol az egykori királyi székhely és a Madas László Erdészeti Erdei Iskola szomszédságában, a Mogyoróhegyi Campingben pihenhetjük ki az elmúlt napok vándorlását. S ha már így adódott, a program keretében a táborozók megtekinthetik a történelmi fellegvárat, és részt vehetnek egy izgalmas erdei iskolai foglalkozáson is.

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

Időpontfoglalás



Táborhelyek

1-2. éjszaka: Kőhegyi Czibulka János Menedékház
(telepített sátortábor, közösségi térrel, kiszolgáló épülettel, fürdési lehetőséggel, áramellátással)

3-4. éjszaka: Pilisszentlászló, sportpálya melletti önkormányzati ingatlan
(telepített sátortábor, közösségi térrel, kiszolgáló épülettel, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

5-6. éjszaka: Visegrád, Mogyoróhegyi Camping
(telepített sátortábor, közösségi térrel, kiszolgáló épülettel, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)


Heti program:

1. nap:

Szentendrei érkezésünk után első szálláshelyünk, a Kőhegyi Menedékház felé vesszük az irányt, ahol meleg vacsora vár minket.

Napi útvonalhossz: 6,3 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 262/7 m

 

2. nap: 

A második nap két túralehetőség közt választhatunk:

A-túra: Reggeli után nekivágunk második napi körtúránknak, amely a Kő-hegy – Holdvilág-árok – Bölcső-hegy – Lajosforrás – Vasas-szakadék – Kőhegyi Menedékház útvonalon visz bennünket. A napi gyaloglás után meleg vacsora vár minket a szálláshelyen.

Napi útvonalhossz: 17,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 749/749 m

B-túra: Reggeli után nekivágunk második napi túránknak, amely a Kő-hegy – Lajosforrás - Holdvilág-árok – Lajosforrás – – Kőhegyi Menedékház útvonalon visz bennünket. A napi gyaloglás után meleg vacsora vár minket a szálláshelyen.

Napi útvonalhossz: 12 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 516/516 m

 

3. nap:

A Kőhegyi Menedékháznál elfogyasztott reggeli után harmadik napi, táborhelyváltó túránknak indulunk neki. A túra Kő-hegy – Vasas-szakadék - Lajosforrás – Dömör-kapu – Öreg-nyílás-völgy útvonalon át visz minket a pilisszentlászlói sportpályánál felállított táborhelyünkig. A tábor elfoglalása után a Kisrigó Vendéglőbe sétálunk, ahol a nap fáradalmai után meleg vacsora a jutalmunk.

Napi útvonalhossz: 11,1 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 344/341 m

4. nap:

Reggeli után ismét egy körtúrára indulunk, ezúttal a Prédikálószéki-kilátóhoz, ahol megcsodálhatjuk a Dunakanyar legszebb panorámáját. A napot ismét meleg vacsorával zárjuk a Kisrigó Vendéglőben.

Napi útvonalhossz: 15,6 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 291/291 m

5. nap:

Ötödik napi táborhelyváltó túránk során választhatunk, hogy a Szent László-völgyön, vagy a Dunakanyar leglátványosabb, de egyben legkeskenyebb túraösvényén, a Spartacus-ösvényen keresztül jutunk el Visegrádra, a Mogyoró-hegyi Campingben lévő következő táborhelyünkig. A napot meleg vacsorával zárjuk a Mogyoróhegy Étteremben.

A-túra (Csomagokkal):

A1: Pilisszentlászló – Spartacus-ösvény – Apátkúti-völgy – Visegrád – Salamon-torony – Mogyoróhegyi Camping (Napi útvonalhossz: 12,9 km, Napi szintemelkedés/lejtés: 225/355 m)

A2: Pilisszentlászló – Szent László-völgy – Apátkúti-völgy – Visegrád – Salamon-torony – Mogyoróhegyi Camping (Napi útvonalhossz: 12,5 km, Napi szintemelkedés/lejtés: 129/269 m)

B-túra (Csomagok nélkül):

Pilisszentlászló – Spartacus-ösvény – Bertényi Miklós Füvészkert - Apátkúti-völgy – Visegrád – Salamon-torony – Mogyoróhegyi Camping (Napi útvonalhossz: 15,8 km, Napi szintemelkedés/lejtés: 328/461 m)

 

6. nap:

A hatodik nap ismét több lehetőség közül választhatunk:

A-túra:

Reggeli után ismét körtúrára indulunk. A visegrádi Fellegvár felé vesszük az irányt, majd az Apát-kúti-völgyön keresztül jutunk el a Bertényi Miklós Füvészkertig. Visszafelé útba esik a Salamon-torony, de előtte kis kitérővel a Bánya-tetői kilátó is megtekinthető. 


Este meleg vacsora vár minket a Mogyoróhegy Étteremben.

Napi útvonalhossz: 14,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 515/370 m

B túra:

Amennyiben előző nap már útba ejtettük a Bertényi Miklós Füvészkertet, ezen a napon meleg idő esetén érdemes beiktatni egy pihenőnapot, amihez megfelelő helyszínt nyújthat a Dunabogdányi  szabadstrand. Itt úszva, ejtőzve, játszva kipihenhetjük az elmúlt napok fáradalmait.

Reggeli után ugyan ismét túrára indulunk, de csak a Dunabogdányi Szabadstrandig, ahonnan kedvünk szerint ugyanazon az útvonalon érdemes majd visszatérni a Mogyoróhegyi Campingba. Este meleg vacsora vár minket a Mogyoróhegy Étteremben.

Napi útvonalhossz: 12,4 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 269/269 m

7. nap: 

Hetedik nap reggelén, búcsúzóul a Madas László Erdészeti Erdei Iskola vízbiológiai foglalkozásán vehetünk részt, majd Visegrád felé vesszük az irányt, ahonnan élményekkel telve indulunk hazafelé.

Napi útvonalhossz: 3,9 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 68/265 m

 

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKözepes
  • Hossz~76-83 km

2020. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30