Bejelentkezés

Útvonalak


Erdei vándortábor a Zselicben

Túránk során a kevéssé ismert, ámde annál gyönyörűbb Zselic lankás dombjait barangolhatjuk be, felfedezhetjük vadregényes tájait. A hamisítatlan erdei túrák kedvelői megismerhetik a zselici erdőtársulásokat, fafajokat, a löszös talajra jellemző képződményeket, a Bőszénfai Szarvasfarmon pedig Magyarország öt nagyvadjával és az őshonos magyar háziállatokkal találkozhatnak.

A Zselic legfőbb vonzereje mégis az, hogy 2009-ben ezüst fokozatú „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” címet kapott, hiszen olyan alacsony itt a fényszennyezettség, hogy a Zselici Csillagpark területén kétezer csillag és a Tejút egy része is látható a derült nyári éjszakákon.

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

Időpontfoglalás


Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Ropolyi Vadászház
(kőház, kiszolgáló épülettel, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

3-4. éjszaka: Sasréti Vadászház
(telepített sátortábor, fürdési lehetőséggel, áramellátással)

5-6. éjszaka: Simonfai Meteor Turistaház
(kőház, melegvizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)


Heti program:

1. nap

Az első napi túra során belekóstolhatunk a Zselic hangulatába. Töröcskéről gyalogosan indulva a régi Postaúton jutunk el a szálláshelyre. Az út egy része a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra vonalán halad.

Napi útvonalhossz: 6,5 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 148/118 m

2. nap:

A szálláshelyről kiindulva a második napon a Ropolyi-tó környékével és a Zselici Csillagparkkal ismerkedünk meg. A Ropolyi-tó mellett lévő tájházban a somogyi népi hagyományokat, a tó mellett a vizes élőhelyek élővilágát ismerjük meg. A Zselici Csillagpark felejthetetlen élményeket kínál nekünk, lehetőséget ad a természet és a minket körülvevő univerzum megismerésére. Planetárium, természeti és meteorit kiállítás, derült idő esetén naptávcsövezés mind-mind a nappali program része. Ezt követően Csárdahely felé teszünk még egy körtúrát, ahol a Csillagösvény állomásait keressük fel, majd egy erdészeti tanösvényen térünk vissza Ropolyba.

Lehetőség van este a zselici csillagos égbolt megfigyelésére, melyen derült idő esetén több mint kétezer csillag és a Tejút is látható.

Napi útvonalhossz: 12,6 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 242/242 m

3. nap:

Ropoly erdőtömbjét a Jeges-oldalon át hagyjuk magunk mögött. Bőszénfa irányába leereszkedve testközelből ismerkedhetünk meg a helyi szarvasfarm szelíd lakóival, valamint megtekinthetjük a trófeakiállítást. Rövid ideig az egykori, Kaposvárt Szigetvárral összekötő régi vasútvonal nyomvonalán haladunk, majd egy dombot megmászva Baranya megyébe átérve hamarosan megérkezünk a sasréti táborhelyre.

Napi útvonalhossz: 16,6 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 327/373 m

4. nap:

Körtúránk keretében Sasrétről az 1901-ben kiépített, országosan is ritkaságnak számító keskeny nyomtávú erdei kisvasúton, a Zselici Csühögőn jutunk el Almamellékre. Az egykori vasútállomás épületében kialakított Kisvasúti és Erdészeti Múzeum megtekintése után gyalogosan folytatjuk tovább utunkat a régi Kaposvár-Szigetvár vasútvonal hangulatos nyomvonalán, amely most már a Dél-dunántúli Piros túraútvonal része. A terecsenyi tavak mellett elhaladva a vízimadarak életét is megfigyelhetjük. Terecseny erdőtömbjén keresztül jutunk vissza szálláshelyünkre, Sasrétre.

Napi útvonalhossz: 8,9 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 155/171 m

5. nap:

Ezen a napon elindulunk utolsó szálláshelyünkre. A Nagytótvároshoz közeli erdőben már csak a temető emlékeztet a rég letűnt településekre. A túra során itt lehetőségünk van kitérőt tenni a vadregényes Csepegő-kőhöz. Bükkalja gyönyörű erdejéből kiérve érkezünk Gálosfára, ahonnan a Zselicre jellemző löszmélyúton át közelítjük meg Simonfát.

Napi útvonalhossz: 16,0 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 322/280 m

6. nap:

Simonfa a Kaposba ömlő Zselic-patak völgyében, a völgyre néző zselici domboldalakra települt. A túrán a Nádasdi-erdőben bükkösök között vezet az utunk, majd a Tótfalusi-erdőn keresztül a kék kereszt turistaúton jutunk vissza Simonfára. A túra során erdőpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedhetünk a Zselic faunájával és flórájával. Ezen a napon opcionális programként felkereshetjük a kaposvári Virágfürdőt, de a szálláshelyen közös játékra, szalonnasütésre is van lehetőség.

Napi útvonalhossz: 12,4 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 245/245 m

7. nap:

Simonfa települést elhagyva északi irányba Zselickislakon keresztül közelítjük meg Kaposvárt. A Gyertyánosi-parkerdőt útba ejtve – mely a város közelében egy igazi kis Zselic, vízmosásokkal bőven ellátott, dimbes-dombos szabdalt terület – jutunk el Kaposvárra. A parkerdőtől busszal is megközelíthető Kaposvár.

Napi útvonalhossz: 11,2 km
Napi szintemelkedés/lejtés: 226/291 m

 

Az útvonalon foglalható indulási időpontok 2020. január 27-én, 10:00-tól érhetők el a naptárban zöld színnel. (A jelentkezéshez regisztráció szükséges!)

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKözepes
  • Hossz~84 km

2020. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30